Experți
Ian Lisnevschi: „Alegătorii sunt plini de neîncredere și, totuși, caută un lider. Comportamentul lui Ceban în campanie e mai rațional decât al lui Năstase”
 11 Octombrie 2019 13:50  3235
Candidatul Ion Ceban este favoritul clar al campaniei electorale din Capitală. Este opinia exprimată de Ian Lisnevschi, director al Intelect Group, după publicarea unui nou sondaj de opinie, prezentat astăzi de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

În opinia lui Lisnevschi, tendințele acestei campanii sunt ușor de observant şi relevă o stagnare a ratingului liderului PPDA, Andrei Năstase şi o creştere a celorlaţi candidaţi.

„Ion Ceban e favoritul clar al acestei campanii municipale. Ceban apare ca un politician de centru-stânga, iar programul lui și prioritățile îl arată mai curând ca pe un manager civilizat și structurat. Probabil educația dlui Ceban în Paris, Moscova și Berlin își spune cuvântul. Faptul că Ceban merge în campanie fără simbolistica PSRM este un pas inteligent și riscant, dar un lucru poate fi spus deja acum - anume PSRM va fi marele câștigător al acestor alegeri locale”, a declarat Lisnevschi pentru portalul Politics.

În acelaşi timp, Lisnevschi explică stagnarea parcursă de Andrei Năstase prin incapacitatea de a teremina o creștere a nivelului de încredere față de persoana sa şi față de programul său. Totodată, Lisnenschi constată şi o creştere a încrederii electoratului în PAS şi liderul său, Maia Sandu.

“Un alt mare câștigător al acestor alegeri va fi, probabil, partidul PAS. Cu toate că PAS și PPDA merg împreună în blocul ACUM, măsurătorile pe partide realizate acum două săptămâni arătau că încrederea alegătorilor în Maia Sandu și în PAS crește, pe când PPDA e sub pragul parlamentar”, notează Ian Lisnevschi.

Potrivit sondajului prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor, Ion Ceban acumulează 38% din voturilor celor care au exprimat o opţiune, iar Andrei Năstase - 25 la sută. Aceştia sunt urmați de istoricul Octavian Țîcu, susținut de Partidul Unității Națională –  cu 5,6%, și de fostul primar de Chișinău, liberalul Dorin Chirtoacă.

Ceilalți candidați sunt cotați cu 3 și mai puține procente – este vorba de Valeriu Munteanu, de la Uniunea Salvați Basarabia, Ivan Diacov, de la formațiunea Partidul Nostru, democratul Vladimir Cebotari și candidatul Partidului ȘOR, Valeri Klimenko.  

Sondajul a fost efectuat în perioada 27 septembrie – 8 octombrie, pe un eșantion de 1195 de respondenți la nivel național și 1187 în municipiul Chișinău.

Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%