Experți
Vitali Catană: Andrei Năstase după decizia Curții de Apel Chișinău, nobil cavaler sau balaur?
 11 Octombrie 2019 13:20  3344
Decizia Curții de Apel Chișinău prin care A. Năstase a fost recunoscut, în pofida deciziilor anterioare ale instanțelor, câștigător al alegerilor pentru Primăria Chișinău din 2018 pe bună dreptate n-a rămas fără atenție. Cu toate că a fost comentată de toată lumea interesată de subiect, cred că merită de marcat câteva accente în acest caz.

În aparență ar fi o victorie, în ideea că s-a realizat un act de justiție, că s-a făcut dreptate. În același timp, momentul apariției deciziei Curții de Apel este unul în context electoral și cel puțin niște suspiciuni că aceasta a fost dată ca să-l ajute pe concurentul electoral A. Năstase sunt legitime.

Lăsăm de data asta la o parte problema legalității în sine a hotărilor instanțelor judecătorești și a ceea ce ar fi trebuit să însemne respectului cetățenilor pentru ideea de lege. Înțelegerea contextului, a jocului politic și a comportamentului actorilor politici este astăzi mai utilă.

Momentul deciziei Curții este indiscutabil marea problemă în această speță. E limpede că s-a premeditat pentru că sunt multe alte dosare la Curtea de Apel Chișinău care au fost puse pe rol mai târziu, dar care au fost examinate mult mai devreme decât cererea lui A. Năstase.

Nu e un fapt oarecare data la care s-a dat decizia, iar un simplu exercițiu de modelare a situațiilor ne relevă diferențele. De exemplu, una era dacă decizia instanței ar fi apărut în iulie, august sau la începutul lui septembrie. A. Năstase ar fi fost pus în situația să aleagă între funcții și să explice opțiunea în fața cetățenilor. În mod cert asta ar fi însemnat niște costuri politice.

Alta e să-ți vină decizia instanței în plină campanie electorală și să te ridice la rampă exact la o dată oportună în perspectiva alegerilor din 20 octombrie. În plus, la adăpostul incompatibilităților, fapt care te ferește de toate grijile. Semnezi o suspendare și n-ai nici cea mai mică problemă. Este perfect pentru crearea unei percepției a politicianului care din victimă s-a metamorfozat în învingător. Modelul ideal, victimă și învingător concomitent.

Aceasta în contrast cu imaginea unui primar chinuit, maculat și învins de problemele Chișinăului în doar câteva luni. De aceea am afirmat în nenumărate rânduri că A. Năstase nu a vrut să fie primar după alegerile din 2018. I-ar fi fost fatal pentru cariera politică.

Acum i-ar prinde bine mandatul de edil ca trambulină potrivită pentru alegerile prezidențiale proxime. Ipoteza nu pare deloc fantezistă în condițiile în care Maia Sandu va avea de plătit pentru modul dezastruos în care gestionează guvernarea fiind premier.   

Evident, scenariul are hibe și acestea au fost developate imediat. Pentru că prea forțat și cu exces se întâmplă evenimentele. De aici și riscul demontării fabulei de succes cu omida care se transformă în fluture și a deturnării basmului frumos spre un horror politic pentru A. Năstase.

Deja mai multe voci au atenționat că decizia Curții de Apel nu a reprezentat altceva decât parte a unui spectacol ieftin și că A. Năstase din pretinsă victimă s-a transformat nu în învingătorul care a răpus sistemul, ci în persoană care este beneficiarul justiției capturate.

Ca în narațiunea cu nobilul cavaler care, învingându-l pe balaur, după ce cucerește tronul devine el însuși balaur. Iar alegătorilor, se știe bine, nu le plac balaurii, mai ales cei din scenete ticluite facil.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%