Geopolitica
Negocieri pentru un nou guvern în România: Iohannis vrea alegeri anticipate, partidele de opoziţie au propria agendă
 11 Octombrie 2019 09:30  3353
Preşedintele Klaus Iohannis cheamă partidele parlamentare la consultări pentru formarea de urgenţă a unui nou Guvern. Şeful statului a avansat ideea declanşării alegerilor anticipate, cu condiţia unui acord între toate partidele.

Declaraţiile la cald ale liderilor politici arată că urmează negocieri intense şi pe muchie de cuţit, iar un consens va fi greu de găsit.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi liderul Pro România, Victor Ponta, au anunţat că vor să îşi asume guvernarea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că doreşte instalarea unui Executiv cu un mandat foarte clar, până la urmatoarele alegeri parlamentare, indiferent daca acestea vor avea loc la termen sau anticipat: "Cea mai bună soluţie pentru redarea legitimităţii Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetăţenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta însă nu se poate face decât dacă există un consens al formaţiunilor parlamentare actuale."

Doar USR se declara deja în favoarea acestei variante. Dan Barna susţine că votul dat pentru adoptarea moţiunii de cenzură nu a fost unul "împotriva lui Dăncilă ca să vină Ponta la putere", ci a fost unul pentru "rezolvarea crizei". Liderul USR spune că soluţia, în acest moment, o reprezintă declanşarea alegerilor anticipate.

Liderul liberal Ludovic Orban vrea să îşi asume funcţia de premier, dar păstrează încă misterul asupra strategiei pe care partidul o va prezenta mâine la consultările cu preşedintele.

În schimb, liderul Pro România, Victor Ponta, ţinteşte guvernarea împreună cu foştii colegi din PSD.

Social-democraţii vor merge mâine la consultările cu preşedintele, dar nu vor face nicio propunere de premier.

Şi pentru instalarea unui nou guvern este nevoie de votul a cel puţin 233 de parlamentari, ca şi în cazul adoptării moţiunii de cenzură.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%