Electorala
Candidatul Dumitru Țîra, vine cu propuneri pentru a rezolva problema deșeurilor
 10 Octombrie 2019 11:00  3114
Dumitru Țîra, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău a făcut astăzi o vizită la groapa de gunoi din Bubuieci, unde a depistat condițiile deplorabile de păstrare a deșeurilor, fapt ce reprezintă un pericol pentru sănătatea publică a locuitorilor din municipiul Chișinău, transmite Politics cu referire la Realitatea.

„Orașul este înconjurat de gropi de gunoi semi-autrorizate la Pruncul, Bubuieci și Țînțăreni, al căror efect se răsfrânge grav asupra oamenilor. Până în Primărie se decid culorile politice, Republica Moldova și municipiul Chișinău au de suferit”, a spus Țîra.

Avem cu ce, dar nu avem cu cine: 152 de milioane de lei, aruncate la groapa de gunoi.

Știți câte deșeuri se acumulează în țară timp de un an? Aproximativ patru milioane de tone. Știți câte sunt reciclate? Doar în jur de 15%. Știți ce se întâmplă cu celelalte 85 la sută? Ajung în gropile de gunoi. Se transformă într-un pericol pentru sănătatea oamenilor.

„Tradiția gropilor de gunoi s-a păstrat în Moldova încă din perioada sovietică. Din păcate, de atunci și până astăzi, timp de 28 de ani, lucrurile nu au evoluat deloc. Gropile de gunoi autorizate sau neautorizate sunt o sursă de poluare și infecții pentru oameni. Municipiul Chișinău, este cel mai mare din țară și, respectiv, este cel mai mare producător de deșeuri. Este evident că Primăria nu este în stare să rezolve de sine stătător această problemă. Este nevoie de elaborarea și aplicarea unei politici de stat în domeniu. Este nevoie de implicarea autorităților centrale: a Guvernului și a Parlamentului.

Când vorbim despre curățenie, trebuie să avem o abordare complexă. Curățenia nu înseamnă doar străzi măturate și utilaje noi. Asta presupune și restaurarea blocurilor, rezolvarea problemei trotuarelor, întreținerea mai eficientă a spațiilor verzi, etc. Astăzi orașul este lipsit de culoare, este plin de praf și trotuare distruse. Serviciile comunale din municipiul Chișinău trebuie reconstruite. Tot ce se întâmplă acum în acest domeniu este învechit și absolut ineficient”, menționează candidatul.

Salubrizarea orașului și plaja de nisip de pe Albișoara

Acest sistem trebuie restructurat sub aspectul modernizării utilajelor si unităților de transport. Este umilitor că măturătorii din municipiu lucrează cu mături din crengi, pe când ar trebui să o facă cu ajutorul utilajelor. Serviciul de deszăpezire trebuie reconstruit de la zero. Nu sunt suficiente utilajele, iar utilizarea nisipului pe timp de iarnă umple orașul de noroi și primăvara – de praf. Mai mult, acest nisip înfundă țevile de canalizare și aceasta este cauza din care pe strada Albișoara se formează râuri adevărate atunci când plouă.

În loc de incinerare – eficientizare

Acest sistem trebuie proiectat din nou și nu este vorba doar de poligonul de acumulare. Am mai spus-o, este absolut evident că Primăria nu este în stare să rezolve de sine stătător această problemă. Este nevoie de implicarea autorităților centrale.

Sistemul de salubrizare a municipiului este, în primul rând, un sistem financiar care trebuie sa fie bine structurat si organizat pentru a avea un serviciu eficient la un tarif mai mic. Tariful în Chișinău trebuie diferențiat în funcție de venituri și orientat pe criterii sociale. Mai mult, acesta trebuie subvenționat prin metode indirecte (de exemplu, prin responsabilitatea sporită a producătorului în ceea ce ține sortarea deșeurilor). Astfel vom putea proteja categoriile social vulnerabile și vom avea, totodată, un serviciu modern și contemporan, care să nu mai pună oamenii în pericol și să producă bani pentru municipiu.

Deșeurile, acumulate în platforme, trebuie transportat cu mașini moderne la o stație de sortare.

O stație de sortare modernă ar micșora aproximativ cu 40% cantitatea de gunoi care trebuie depozitată. În final, este necesar să construim un nou poligon de acumulare a deșeurilor după tehnologii și standarde moderne. Uzina de ardere este o utopie, deoarece o astfel de uzină nu este argumentată financiar și este absolut anti-ecologică. În Uniunea Europeană arderea deșeurilor a fost interzisă.


Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%