Politicieni
O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 se va desfășura la Bratislava
 7 Octombrie 2019 13:00  3055
O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 privind problema transnistreană urmează să se desfășoare pe 9 și 10 octombrie, la Bratislava.

Potrivit unui comunicat al misiunii OSCE în R. Moldova, negocierile vor fi găzduite de Președintele OSCE în exercițiu,  ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, și Franco Frattini, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Slovaciei pentru reglementarea transnistreană.

Întâlnirea, denumită oficial „Conferința Permanentă pe probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, va reuni reprezentanți ai părților – Chișinău și Tiraspol, mediatorii din partea OSCE, Federația Rusă și Ucraina, precum și observatorii la  negocieri  – Uniunea Europeană și Statele Unite.

La întâlnirea în formatul „5+2”  va fi examinat stadiul de implementare a măsurilor de consolidare a încrederii convenite în cadrul pachetului „Berlin-plus” și vor fi analizate posibile chestiuni prioritare noi și complementare pentru măsuri suplimentare de consolidare a încrederii, mai anunță sursa citată.

Reuniunea a fost precedată, la mijlocul lunii septembrie, de o vizită în Republica Moldova a secretarul General al OSCE, Thomas Greminger, care a vorbit despre necesitatea consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului pentru a lucra la îndeplinirea acordurilor din așa-numitul pachet „Berlin-plus”.

Chișinăul va fi reprezentat la această întrunire de vicepremierul pe probleme de reintegrare Vasili Șova.

Premierul Maia Sandu a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că nu va fi semnat nici un document care să contravină intereselor naționale, referindu-se în mod expres la inadmisibilitatea federalizării Republicii Moldova.

Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc la sfârșitul lunii mai 2018, la Roma.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%