Partide
Cine este Vitalie Marinuța, candidat la șefia Capitalei
 5 Octombrie 2019 15:22  3224
Originar din Holercani, raionul Dubăsari, Vitalie Marinuța candidează la funcția de primar al capitalei din partea Partidului Verde Ecologist.

 

Candidatul se află pe poziția a noua pe buletinul de vot, transmite IPN.

Vitalie Marinuța are 49 de ani. Este licențiat în Relații Internaționale și are masterat în Administrație Publică.

Candidatul Partidului Verde Ecologist și-a început cariera militară în anul 1992, ocupând funcția de comandant de pluton al Batalionului cu destinație specială din cadrul Ministerului Apărării. În iulie 2006-iunie 2007, a fost șeful secției cooperare internațională și integrare euro-atlantică din cadrul Ministerului Apărării.

Din anul 2009 până în 2014, Vitalie Marinuța a fost ministru al apărării, iar din anul 2015 până în prezent este administratorul firmei SRL Mari Grup.

Candidatul a primit mai multe distincții și diplome ale Ministerului Apărării, Diploma de gradul I și II a Guvernului Republicii Moldova, Medalia „Meritul Militar” a Armatei SUA, Medalia „Meritul Militar” a Gărzii Naționale a statului Carolina de Nord , SUA, medalii și distincții a altor state.

Potrivit declarației sale de venit pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018, Vitalie Marinuța a obținut 36 de mii de lei sub formă de salariu de la SRL Mari Grup și alți 14 mii lei ca salariu din partea Academiei Forțelor Armate. Candidatul a mai încasat o pensie de 163 de mii de lei din partea Ministerului Apărării și a fost remunerat cu 15 mii de lei de către Liceul Teoretic „Orizont”.

Vitalie Marinuța conduce o mașină Toyota Prius, în valoare declarată de șapte mii de euro.

Ca primar al capitalei, Vitalie Marinuța își propune ca selectarea și numirea șefilor de direcții să se facă în baza competențelor profesionale. Potrivit programului său electoral, candidatul Partidului Verde Ecologist va soluționa problema gunoiului menajer prin implementarea unei strategii moderne de sortare, colectare, reciclare și stocare. În acest sens, Vitalie Marinuța își propune construcția unei uzine de sortare și reciclare a deșeurilor.

Din funcția de primar, promite să implice oamenii de afaceri în luarea deciziilor care privesc dezvoltarea orașului și să soluționeze problemele care țin de spațiul locativ, transportul public, drumuri, infrastructură și locuri pentru afaceri.

De asemenea, își propune înființarea unei poliții municipale cu atribuții în menținerea ordinii publice, cu dublă subordonare, primarului și Ministerului Afacerilor Interne.

Dezvoltarea culturală este un alt punct al programului electoral al lui Vitalie Marinuța, prin care acesta își propune organizarea de evenimente destinate promovării orașului și atragerii turiștilor de peste hotare.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%