Experți
Corneliu Ciurea: Blocul ACUM între nicovala unei guvernări neinspirate și ciocanul anticipatelor
 4 Octombrie 2019 18:15  3389
Comentatorul politic Corneliu Ciurea și-a exprimat opinia vizavi de actuala situație politică din Republica Moldova, într-un material pentru Politics.MD.

În ultimul timp observăm o supărare a președintelui Dodon față de partenerii de guvernare. Evident, găsim motive cu prisosință pentru acest parapon – economia nu duduie deloc, investitorii străini sînt ofticați de reproșurile guvernării care îi suspectează de lipsă de loialitate, proprietarul Aeroportului vrea să dea guvernul în judecată, judecătorii se bat între ei, procurorii sabotează, polițiștii instalează cruci iar premierul luptă cu șoarecii din sistem. Totul pare să meargă în răspăr și e răsucit împotriva firii. În aceste condiții, e normal ca președintelui să-i mai sară din cînd în cînd țandăra.

Primul lucru pe care îl remarcăm – președintele Dodon nu-i mai numește pe cei din blocul ACUM colegi de alianță. Termenul ”alianță” îi provoacă o acută senzație de vomă. Igor Dodon vorbeste despre aranjamentul politic actual ca fiind o ”coaliție”. Sincer vorbind pe mine mă cam depășește acest slalom lingvistic. Înțeleg că Igor Dodon consideră că într-o alianță gradul de apropiere între parteneri ar fi mult mai mare decît în coaliție. Probabil, în memorie îi stăruie sintagme gen ”Sfînta Alianță”, valorizate pozitiv, spre deosebire de altele precum ”coaliția monstruoasă”. Dar, oricum ai da, e aceeași Marie cu altă pălărie.

Președintele Dodon consideră că ameliorarea situației poate surveni doar în urma unei remanieri guvernamentale, prin introducerea la cîrma ministerelor a unor oameni noi, posibil din rîndul socialiștilor. Din această cauză liderul neoficial al socialiștilor a promis că va vorbi după 20 octombrie cu Maia Sandu pentru a schimba 2-3 miniștri. Este clar că sînt vizate în principal ministerele economice și îndeosebi Economia și Finanțele deși și la Agricultură scaunul Ministrului onegist se clatină amenințător de parcă doamna ar sta pe un vulcan înfuriat.

Ne putem imagina ce reacție va avea Prim Ministrul țării la auzul unor asemenea propuneri. Este evidentă dorința liderei PAS de a evita cu orice preț interpătrunderea cu socialiștii și de a păstra puritatea idelogică a guvernului. Orice concesie făcută de Sandu în chestiunea remanierii guvernamentale va însemna un dublu eșec. În primul rînd, e o înfrîngere cu bătaie electorală pentru că Maia Sandu nu va mai putea explica alegătorilor în eventualitatea alegerilor prezidențiale prin ce se deosebește dreapta de socialiști. În al doilea rînd, va fi o mărturie a propriului eșec de a construi ceva sustenabil și o recunoaștere a faptului că fără socialiști țara nu are sorți de izbîndă.

În plus, confidențele președintelui Dodon din ultimul timp demonstrează că și reforma justiției este făcută zob de guvern. Din gloriosul concept de ”depolitizare” n-a rămas decît o tristă amintire după ce am luat act de faptul că tocmai liderii ACUM au fost cei care au insistat ca judecătorii Curții Constituționale să fie ”politici”. Chiar dacă Șefa Politicii Externe a UE Mogherini, care de altfel e pe ducă, vede ” schimbări pozitive” în Moldova, noi înțelegem că europenii fac o mină bună într-un joc prost. Poziția aleasă de ei devine din ce în ce mai jenantă iar tăcerile lor – din ce în ce mai asurzitoare. Să vedem ce vor spune ei după 20 octombrie atunci cînd vor trebui s-o cosilieze pe Sandu în privința acceptării socialiștilor în guvern.

Supărările lui Dodon nu sînt dictate doar de deraierile guvernului de dreapta. Cu siguranță, președintele țării a contabilizat în registrul cuvenit și criticile aduse de ”parteneri” față de discursul rostit la ONU. În pofida încercării disperate a președintelui de a împăca varza cu capra și de a avea o cuvîntare digerabilă de toată fauna moldovenească, strădănia lui diplomatică n-a fost apreciată de colegi. Reproșurile au curs gîrlă și au ignorat în totalitate nevoia de minimă unitate pe care le-o cere aranjamentul politic al ”alianței”. Aflat în legitimă apărare, președintele Dodon și-ar fi spus: ”Dacă voi nu mă vreți nici sub o formă atunci de ce să nu declanșăm anticipatele?”

Amenințarea cu anticipatele e principala bîtă cu care Igor Dodon poate să astîmpere năzbîtiile partenerilor din coaliție. Localele vor arăta who is who în Republica Moldova dar percepția generală este că defectele guvernării vor fi decontate de partidele de dreapta, astfel încît anticipatele ar putea fi pentru ei o experiență tristă.

Și totuși există în continuare o doză mare de rezervă față de capacitatea liderilor blocului ACUM de a judeca lucid și de a lua decizii raționale, bazate pe realism politic.

Logica politică le cere să facă cedări socialiștilor. Dar ce o sa facă liderii blocului ACUM în condițiile în care această logică nu le va veni la socoteală?

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%