Politics Blog
OPINIE // Victor Nichituș: Dodon a preluat inițiativa de politică externă. PSRM-ul câștigă alegerile!
 30 Septembrie 2019 15:00  3381
Formațiunile politice moldovenești care, în preajma unor procese electorale, dețin prioritatea în politica externă au cele mai mari șanse în a câștiga aceste alegeri. Este opinia jurnalistului Victor Nichituș, exprimată în cadrul unui articol pe blogul său personal, transmite Politics.MD.

Victor Nichituș a subliniat că discursul președintelui Dodon de la ONU demonstrează că șeful statului moldovean a preluat inițiativa de politică externă. Deși criticat de colegii din alianță pentru declarațiile controversate de la ONU, Igor Dodon a menționat că discursul său „a avut doar un singur scop – soluționarea problemei transnistrene”.

„Președintele moldovean a preluat inițiativa de politică externă pentru că a avut suportul indirect al reprezentanților marilor actori geopolitici în regiune – voi aminti că, înaintea deplasării la New York, Igor Dodon a avut foarte multe întâlniri atât cu ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, dl. Hogan, cât și cu ambasadorul Federației Ruse, dl.Vasențov. Voi aminti că Federația Rusă, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au girat, prin prezența ambasadorilor lor la formarea majorității prezidate de Zinaida Greceanâi, un consens politic zonal” opinează jurnalistul.

Totodată, Nichituș crede că deși Sandu l-a criticat pe Dodon pentru că „nu a avut bărbăţia” să ceară, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruseşti din stânga Nistrului, ar fi fost o eroare tactică din partea șefului statului dacă ar fi făcut așa ceva.

„Nu știm dacă influența pe care o deține Federația Rusă între Prut și Nistru este mai mare decât cea a diplomației Statelor Unite ori a Uniunii Europene. Știm însă că ierarhia lumii politice de la Chișinău este dată de accesul prioritar la informații. Șeful guvernului moldovean nu a depus suficient efort pentru a păstra/avea drept la el. Iată motivul pentru care Maia Sandu a pierdut prioritatea în politica externă a Republicii Moldova”.

Articolul integral îl găsiți AICI.

 

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%