Partide
Președintele PDM, Pavel Filip, critică activitatea noului Guvern
 23 Septembrie 2019 17:00  3119
Președintele PDM, Pavel Filip, a făcut un bilanț al primelor 100 de zile de activitate a Guvernului condus de Maia Sandu. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a vorbit despre greșelile pe care le-a făcut actuala guvernare.

Au trecut cele 100 de zile de când această guvernare de conjunctură a fost instalată aici, la Chişinău, de către emisari din afară. Până acum, am evitat să-i criticăm prea dur şi am aşteptat ca ”luna de miere” să se încheie. Totuşi, de 3 luni ”mirosul schimbării” se simte tot mai mult.

Politicienii de la putere au început cu stângul, în ziua în care a avut loc aşa-numita ”învestire” a Guvernului. Deşi constituţia spune clar: ”Candidatul pentru funcţia de Prim-ministru va cere, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate”, acest guvern nu a avut un program de guvernare şi nu a demonstrat nici până acum că ar avea viziune.

Nu mă voi referi prea mult la circumstanţele şi forţele care au instalat această guvernare acum mai bine de 3 luni. Faptul că ei înşişi îşi calculează cele 100 de zile începând cu data de 15 iunie, a doua zi după ce am cedat paşnic puterea, vorbeşte clar despre ilegalitatea în care s-au aflat din 8 iunie. În mod ironic, cei care mulţi ani au acuzat guvernul nostru că a fost învestit noaptea, au depus şi ei jurământul pe întuneric şi au ajuns la putere în absolută obscuritate şi lipsă de transparenţă.

Oamenii au văzut ca actuala guvernare a început doar cu greşeli, spre deosebire de Guvernul PDM care se poate mândri cu realizări chiar din primele 100 de zile. Pentru că am promis să fim o opoziţie constructivă, nu voi compara 3 ani de guvernare PDM cu 3 luni de guvernare PSRM-ACUM. 3 luni e puţin timp, vor spune unii, poate. Ceea ce ne îngrijorează nu este ceea ce nu au reuşit să facă. Ne îngrijorează mai mult ceea ce au făcut. În 3 luni au reuşit următoarele:

1.Politizarea la maxim a justiţiei şi instituţiilor publice. Într-un timp atât de scurt au alungat sute de profesionişti pentru a-i înlocui cu membri de partid şi cumetri. Partajarea CNA-ului şi a Procuraturii, precum şi deja celebrul concurs de la Curtea Constituţională i-au surprins chiar şi pe susţinătorii acestei guvernări.

2.Scumpiri în lanţ. Lumina deja s-a scumpit, autorităţile au anunţat că urmează gazul. Se scumpesc produsele alimentare, dar şi serviciile de transport. Nivelul de trai al populaţiei nu a crescut, la fel cum nu au crescut nici veniturile oamenilor.

3.Stoparea proiectelor pentru oameni. În 3 luni actualul guvern nu a reuşit să construiască, dar a reuşit să distrugă: au tăiat finanţarea pentru Drumuri Bune, pentru Prima Casă şi au anulat proiectele Un doctor pentru tine, O nouă viaţă, 600 de lei pentru pensionari.

4.Guvernul anti-business: Majorări de taxe şi impozite. Taxele şi impozitele pentru mediul de afaceri cresc continuu, oamenii îşi închid businessurile şi pleacă peste hotare.

5.Deturnarea vectorului european. Astăzi în Republica Moldova prin activitatea actualului Guvern se creează tot mai multa confuzie în ceea ce priveşte relaţia cu UE” se menționează în comunicatul PDM.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%