Politicieni
Cunoaşte-i pe cei 16 candidați care luptă pentru funcția de primar al Chișinăului
 20 Septembrie 2019 09:00  3299
Aproximativ 14 candidați s-au înscris în cursa electorală pentru Primăria capitalei. Printre aceștia se găsesc deputați, foști și actuali miniștri, activiști civici, dar și foști procurori. Astăzi a fost ultima zi când potențialii participanți au putut să își depună dosarele de participare.

 

Lista celor care candidează:

1. Andrei Donică – Partidul Mișcarea Profesioniștilor Speranța-Nadejda

Activist civic, a devenit vestit după ce a aruncat în fostul ministru al Finanțelor Octavian Armașu o găleată cu lapte. A candidat și la alegerile din 24 februarie 2019, fiind în subsolul clasamentului.

2. Ion Ceban – Partidul Socialiștilor

În prezent vicepreședinte al Parlamentului, Ion Ceban a atras atenție mare la public în 2012, când la mitingurile PCRM striga de la tribună „Jos Alianța”. Ulterior, Ion Ceban părăsește PCRM și aderă la PSRM, fiind atras de către Igor Dodon – și el unul din cei care părăsise partidul cu un an înainte. Ceban este fruntaș al partidului și a candidat anul trecut pentru Primăria capitalei, fiind înfrânt în turul II de către Andrei Năstase.

3. Teodor Cârnaț – Partidul „Voința Poporului”

Fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

4. Valerii Klimenco – Partidul Politic „Șor”

Fondator al partidului care anterior se chema „Mișcarea Ravnopravie”, Klomenko a participat la alegeri anterior cu un mesaj unionist. Unionismul său însă era îndreptat spre unirea cu Federația Rusă.

5. Valeriu Munteanu – Uniunea Salvați Basarabia

Munteanu a fost inițial primar al localității Floreni, după care a devenit deputat al Partidului Liberal, funcție deținută până în 2015, când pleacă în Guvern, la Ministerul Mediului. Funcția a deținut-o până la absorbția acestui minister de către mastodontul post-reformare – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Munteanu participă la alegerile locale din 2018 la Primărie din partea PL, obținând sub 4 %, iar la cele Parlamentare din 2019 – în circumscripția 19, din partea blocului ACUM, pierzând în fața lui Ilan Șor.

6. Victor Chironda – Partidul Forța Nouă

Activist civic, cunoscut prin postările și articolele sale pe blog despre urbanism și cum trebuie să arate un oraș. Este cunoscut prin proiectul de amenajare a scuarului din fața teatrului Cehov.

7. Vitalie Marinuță – Partidul Verde Ecologist

Fost Ministru al Mediului în guvernele conduse de Vlad Filat și Iurie Leancă.

8. Vladimir Cebotari – Partidul Democrat

Fost șef al Autorității Aeronautice Civile, ex-șef al CFM, ex-ministru al Justiției, în prezent – deputat rămas fără imunitate Parlamentară.

9. Ivan Diacov – Partidul Nostru

Fost procuror al municipiului Chișinău. Critic dur al Partidului Democrat. Frate al fondatorului Partidului Democrat, Dumitru Diacov.

10. Ruslan Codreanu – candidat independent

A deținut funcția de primar interimar după ce a fost invalidat mandatul lui Andrei Năstase.

11. Octavian Țîcu – Partidul Unității Naționale

Deși este deputat al blocului ACUM, Țîcu a declarat ieri că a ieșit din componența unei fracțiuni, dar rămâne deputat independent din partea blocului ACUM (deci deputat independent). Țîcu a fost anterior ministru al Tineretului și Sportului din Partea PL, ulterior consilier din partea PPEM.

12. Dorin Chirtoacă – Partidul Liberal

Primar al Chișinăului în perioada 2007-2017.

13. Andrei Năstase – Blocul ACUM

Ministru al Afacerilor Interne. Câștigător al alegerilor noi pentru funcția de primar de anul trecut, anulate de către instanță din cauza unui live făcut de acesta pe pagina sa de Facebook.

14. Vlad Țurcanu – Partidul Liberal Reformator (PPR)

Fost purtător de cuvânt al lui Nicolae Timofti – ex-președinte al Republicii Moldova.

15. Dumitru Țîra – Partidul Popular European

Jurnalist, fost administrator al PublikaTV, iar ulterior fondator al grupului Realitatea.

16. Boris Volosatîi – Partidul Democrația Acasă

Directorul Liceului Gheorghe Asachi. Cochetează de ceva timp cu ideea de a se implica în poltică, fără prea mare succes.

 

Sursa:  diez.md

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%