Experți
Ian Lisnevschi: Dodon a cedat condițiilor FMI pentru a evita un conflict politic între ACUM și PSRM
 12 Septembrie 2019 13:00  3577
Politologul Ian Lisnevschi consideră că Igor Dodon a cedat în fața condițiilor impuse de FMI și a promulgat legea privind ajustările fiscale fiind ghidat strict de interese politice.

Potrivit lui Ian Lisnevschi, decizia lui Igor Dodon de a promulga legea care prevede dublarea taxelor pe valoare adăugată este una firească și evidentă. Președintele a evitat în acest mod un conflict între PSRM și Blocul ACUM, pentru că ar fi mai important să mențină o liniște în alianță până la finalul alegerilor locale, a menționat analistul în cadrul emisiunii Publika Report.

„Evident ca Dodon a semnat, altfel provoca conflict între PSRM și ACUM. Au fost momente când președintele țării a fost curajos și nu a cedat presiunilor, dar atunci erau alte interese. Acum ei nu sunt gata la un conflict deschis în alegeri locale. PSRM vrea să mențină această liniște până la finele alegerilor și abia la iarnă va începe lupta cu adeversarii principali care sunt ACUM.”

Totodată, analistul a accentuat că tot ce s-a întâmplat în domeniul economiei în ultimul timp este extrem de grav, iar prețul pe care îl va plăti statul este egal cu suma pe care o va încasa din partea finanțatorilor externi.

„Nu-i vorba doar de HoReCa, dar de economia R.Moldova în general. În acest moment sunt sunt cazuri în care companiile intern retrag bani sau cer compensări, iar Moldova va fi nevoită să achite milioane de lei. Practic va fi egală cu suma pe care o vom primi de la Bruxelles. Vom primi 60 de milioane și vom da 60 de milioane. Nu stă economia la baza, ci o înțelegere politică”.

Amintim că Igor Dodon a semnat decretul pentru promulgarea Legii care prevede majorarea cotei TVA de la 10 la 20% pentru sectorul HoReCa.

Autorii proiectelor sunt deputații blocului ACUM care nu au putut să negocieze condițiile favorabile pentru Republica Moldova. Președintele și socialistii i-au lăsat, cum au și promis, ca Guvernul Maiei Sandu să decidă de sine stătător fără implicarea PSRM-ului.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%