Guvern
Motivul pentru care PG refuză să pornească urmărire penală pentru faptul uzurpării puterii de stat
 4 Septembrie 2019 11:00  2044
Cu referire la reacţia Partidului Democrat din Moldova şi comunicatul de presă tirajat în sursele mass-media întitulat „Procuratura Generală refuză să pornească urmărire penală pentru faptul uzurpării puterii de stat de către actuala guvernare”,  instituţia Procuraturii consideră necesare următoarele precizări:

Pe 16 august 2019, la Procuratura Generală a fost înregistrat un demers, imprimat pe file cu antetul Parlamentului Republici Moldova, cu semnăturile a 21 deputaţi, membri ai fracţiunii Partidului Democrat, întitulat „Denunț penal cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.339 din Codul penal al Republicii Moldova – uzurparea puterii de stat”, prin care a fost solicitată:

*pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat în perioada 8-15 iunie 2019 de către Președintele Republicii Moldova Igor Dodon, Prim-ministrul Maia Sandu, ministrul afacerilor interne, Andrei Năstase şi alţi membri ai Guvernului Sandu, dar și de către deputații fracțiunilor PSRM, PAS și PPDA;

*întreprinderea tuturor măsurilor de urmărire penală necesare în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate.

Potrivit PG, denunțul PDM nu corespunde cerinţelor de formă şi conţinut, prevăzute de Codul de procedură penală.

Astfel, demersul cu semnăturile a 21 deputaţi PDM nu se încadrează în cerințele alin. (3) și (7) din art. 263 al Codului de procedură penală și anume:

*denunţul nu cuprinde elementele obligatorii precum numele, prenumele, calitatea şi domiciliul petiţionarului (documentul conţine doar semnăturile persoanelor);

*nu conține preavizul cu privire la avertizarea denunțătorului de răspunderea pe care o poartă în cazul în care denunţul este intenţionat calomnios, conform prevederilor alin. (7) din art. 263 din Codul de procedură penală şi art. 311 din Codul penal;

*din conținutul denunțului nu rezultă care ar fi consecința prejudiciabilă a faptei pretins infracționale – element indispensabil pentru a proba existența bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii și a decide pornirea urmăririi penale în conformitate cu art.274 din Codul de procedură penală.

Prin urmare, Procuratura consideră distorsionată poziţia PDM enunţată în comunicatul de presă şi asigură societatea că va da curs examinării oricăror denunţuri despre comiterea sau pregătirea de comitere a infracţiunilor în cazul conformării şi corespunderii conţinutului acestora formei şi rigorilor stabilite în Codul de procedură penală.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%