Geopolitica
Negocierile pentru dispariția vizelor pentru SUA sunt pe ultima sută de metri
 3 Septembrie 2019 10:00  2036
România va intra foarte curând în Spaţiul Schengen, iar negocierile pentru ca deţinătorii paşapoartelor româneşti să intre în Statele Unite ale Americii fără viză sunt pe ultima…milă.

Veştile bune vin chiar de la comisarul responsabil pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie al Uniunii Europene, Dimitris Avramopoulos, aflat la Bucureşti, la reuniunea ministerială UE – SUA a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne, scrie europafm.ro.

România aşteaptă de 8 ani să intre în Spaţiul de liberă circulaţie, dar Franţa şi Olanda s-au opus eliminării controalelor la graniţele României cu alte state membre Schengen, mai ales din cauza corupţiei şi a încălcării statului de drept.

Acum, comisarul responsabil pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie al UE, Dimitris Avramopoulos, spune că până la sfârşitul mandatului actualei Comisii Europene, adică până la 31 octombrie, România ar putea intra, în sfârşit, în Schengen.

„Deşi acest aspect nu face parte din discuţiile noastre, aş vrea să transmit un mesaj clar prietenilor noştri români că foarte curând România va deveni membră a spaţiului Schengen. Fiind responsabil din punct de vedere politic pentru aceasta, am lucrat îndeaproape cu autorităţile române. România a îndeplinit toate obligaţiile. Mai sunt câteva aspecte, mai ales tehnice, dar şi practice. Nu suntem foarte departe de această zi. Suntem foarte aproape. Nu e o chestiune de timp, ci de a îndeplini toate detaliile rămase. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Bulgaria şi pentru Croaţia”, a spus comisarul.

Comisarul European vine cu o veste bună şi pentru românii care călătoresc în SUA.

„În ceea ce priveşte Visa Waiver, lucrăm la acest aspect şi am stabilit o cooperare cu SUA. Cred că nu este departe ziua în care vom realiza acest lucru”.

În ciuda parteneriatului strategic pe care îl au cu SUA, românii au rămas printre puţinii europeni care au nevoie de vize pentru a intra în Statele Unite.

Recent, UE a avertizat SUA că dacă nu renunţă la această restricţie, atunci şi americanii ar putea avea nevoie pentru a călători în blocul comunitar.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%