Politicieni
Ion Chicu atacă FMI: condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației în care se află Republica Moldova
 9 August 2019 10:41  3786
Ion Chicu, fostul ministru al Finanțelor și actualul consilier a lui Igor Dodon, vine cu acuzații în adresa reprezentanților Fondului Monetar Internațional care au efectuat recent o vizită de lucru în Republica Moldova, soldată cu semnarea unui Acord. Potrivit lui Chicu, condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației în care se află Republica Moldova.

„Ultimul Acord cu FMI va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei noastre. Condițiile impuse de FMI nu sînt adecvate și relevante situației. Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții. Persoanele implicate în negocieri din partea noastră trebuie să înțeleagă acest lucru și să acționeze corespunzător - exclusiv în interesele economiei țării”, a menționat el.

Amintim că Guvernul a decis să modifice, de la 1 ianuarie 2020, sistemul de impozitare în favoarea persoanelor cu venituri modeste: Moldovenii cu venituri de peste 30 mii de lei și mai mari nu vor mai beneficia de scutirea personală anuală, dar cota unică de 12% la impozitul pe venit pentru persoanele fizice rămâne neschimbată.

Taxele pentru poluarea mediului vor crește, în special taxa pentru plastic se va majora cu 50%, iar tichetele de masă vor fi anulate. Vor fi anulate facilitățile fiscale care nu au scopul de echitate socială, cum ar fi înlesnirile pentru jocurile de noroc și pentru parteneriatele publice-private, dar și eliminarea cotei de 10% la TVA pentru hotele, restaurante și cafenele.

Ulterior, în cadrul unei Ediții speciale de la postul public de televiziunea - Moldova 1, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că este puțin posibil ca guvernarea de la Chișinău să renegocieze unele puncte din Acordul semnat recent cu Fondul Monetar Internațional.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%