Parlament
Parlamentul pe înțelesul tuturor - Consultări asupra primului material informativ despre Legislativ
 20 Mai 2019 13:00  3119
Parlamentul Republicii Moldova a început testarea primului material informativ tipărit în format ușor de citit, ușor de înțeles cu persoanele cu dizabilități intelectuale și de învățare, scrie Politics.MD.

Ghidul Parlamentului explică cum se constituie Parlamentul, care sunt atribuțiile Legislativului și cum pot oamenii să utilizeze eficient mecanismele existente de implicare în procesul decizional. Astfel, persoanele cu dizabilități intelectuale, de învățare, dar și alte categorii de cetățeni vor putea să cunoască și să înțeleagă mai bine cum funcționează statul Republica Moldova.

Primele testări cu beneficiarii informației redactate în format ușor de citit, ușor de înțeles s-au desfășurat cu suportul Oficiului Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Testări similare vor fi organizate prin intermediul Oficiilor teritoriale de informare ale Parlamentului în raioanele din țară, în colaborare cu organizațiile neguvernamentale locale de profil.

Totodată, un grup de experți a fost invitat la Parlament, cu suportul Oficiului Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, pentru expertizarea spațiului fizic din perspectiva persoanelor cu deficiențe de vedere. Recomandările formulate de experți urmează să fie examinate de conducerea Legislativului în vederea eliminării zonelor neprietenoase persoanelor cu dizabilități.

Anul acesta, urmează să fie, de asemenea, lansat Ghidul Parlamentului în format Braille, format pentru persoanele cu deficiențe de vedere și un modul nou pentru programarea on-line a vizitelor de informare prietenos persoanelor cu dizabilități.

Parlamentul Republicii Moldova a ajustat spațiile publice la nevoile persoanelor cu dizabilități  locomotorii după 2014, când a fost finalizată renovarea clădirii. De asemenea, sunt programe de vizite și evenimente organizate pentru persoanele din grupuri sub-reprezentate (persoane cu dizabilități, minorități etno-lingvistice etc.).

Autor:  Victoria Rusu Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%