Geopolitica
Poroșenko și-a recunoscut înfrângerea, dar îi promite lui Zelenski o opoziţie puternică
 22 Aprilie 2019 11:00  3490
Preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că îi promite "o opoziţie puternică" adversarului său în alegerile prezidenţiale, Volodimir Zelenski, cel care, potrivit exit-poll-urilor, a câştigat scrutinul de duminică, obţinând peste 70% din voturi.

Poroşenko a subliniat, printre altele, că echipa sa va face tot posibilul pentru a menţine sprijinul internaţional pentru Ucraina.

"Vom depune eforturi pentru prelungirea regimului de sancțiuni împotriva Rusiei ca unic mecanism de combatere (a agresiunii ruse, n.red), vom apăra descentralizarea, educația incluzivă, reforma medicinii rurale, achizițiile publice și eficiența energetică. Noul președinte se va confrunta cu o opoziție puternică. Dar Ucraina va avea doar de câştigat de pe urma acestei situaţii", a afirmat Poroşenko, citat de rbc.ua

Totodată, liderul de la Kiev şi-a manifestat disponibilitatea de a transfera întreaga rețea de contacte internaționale noului președinte al Ucrainei.

"Alegerile au fost corecte, transparente, în deplină conformitate cu standardele europene. Am păstrat democrația și dreptul ucrainenilor de a-și alege conducerea. Acesta este un semnalment al unei țări democratice europene", a adăugat Poroșenko.

Într-o declaraţie anterioară, Poroşenko şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile de duminică şi a sugerat că îl va suna pe adversarul său, Volodimir Zelenski, pentru a-l felicita pentru victoria obţinută la scrutinul prezidenţial.

Amintim că actorul de comedie Volodimir Zelenski a obţinut 72,7% din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate, duminică, în Ucraina - potrivit unui exit-poll realizat de Fundaţia Iniţiative Democratice, Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev şi Centrul Razumkov.

Celălalt candidat, preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Petro Poroşenko, a fost votat de 27,3% din alegătorii chestionaţi la ieşirea de la urne. În primul tur de scrutin, din 31 martie, Zelenski a obţinut 30,24% din voturi (5.713.825 de alegători), iar Petro Poroşenko - 15,95% (3.14.523 de voturi).

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%