Parlament
Masacrul de la Fântâna Albă // Se împlinesc 78 de ani de când sovieticii au ucis trei mii de români
 1 Aprilie 2019 15:00  3344
Astăzi se împlinesc 78 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. Anume la 1 aprilie 1941, în Duminica Paştilor, Armata Roşie a împuşcat aproape 3.000 de români bucovineni, care încercau să se refugieze în România, după ce Bucureştiul a fost obligat să cedeze Uniunii Sovietice Basarabia şi Nordul Bucovinei, scrie Politics.MD.

 

În 1941, agitatorii sovietici au răspândit zvonul că se deschide frontiera. Era de fapt o capcană, un test de loialitate faţă de Uniunea Sovietică. Un test pe care românii nu l-au trecut. Astfel, o coloană de aproape trei mii de bucovineni îmbrăcaţi în alb, cu preoţi în faţă, cu icoane şi steaguri a pornit spre graniţă. La doi kilometri de frontieră îi aşteptau mitralierele NKVD, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Fântâna Albă este localitatea de frontieră în care în ziua de 1 aprilie 1941 trupele NKVD au masacrat aproape 3.000 de oameni. Aveau o singură vină: erau români şi îşi doreau să treacă şi să trăiască în România.

În memoria victimelor de atunci, 1 aprilie a fost decretată „Ziua Naţională în memoria românilor victime ale masacrelor, deportărilor, foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ţinutul Herţei şi Basarabia”.

Despre masacrul de la Fântâna Albă s-a putut vorbi abia în anul 2000. Până atunci acest subiect a fost considerat tabu, iar orice referire la acest eveniment a fost interzisă de către autorităţile sovietice şi mai apoi, de cele ucrainene.

 

 

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%