Politicieni
Oleg Efrim: Un mediu de afaceri sănătos nu poate exista fără toleranță zero față de corupție, fără reguli clare și birocrație mentinuță în frâu de transparență
 1 Octombrie 2014 12:36  827
Ministrul Justiției, Oleg Efrim, reprezintă Guvernul Republicii Moldova la Business Forumul „Piemonte întâlneşte Republica Moldova”, care se desfășoară în perioada 30 septembrie – 01 octombrie, la Torino, Italia. Din delegația țării noastre mai fac parte ambasadoarea Moldovei la Roma, Stela Stângaci, directorul MIEPO, Dona Școla, și antreprenori din cele mai importante sectoare ale economiei moldovenești.

În cadrul primului forum de afaceri dedicat oportunităţilor de investiţii, Oleg Efrim a vorbit despre reușitele Guvernului Republicii Moldova obținute la capitolul integrare europeană. Potrivit lui, cea mai mare realizare este semnarea Acordului de Asociere și instituirea Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. ”Pe parcursul ultimilor cinci ani, țara noastră a făcut pași decisivi pentru a stabili legături mai strânse cu UE. Am inițiat și implementăm un șir de reforme pentru a apropia nivelul de trai al cetățenilor de standardele europene. Începând cu 1 septembrie 2014 economia Moldovei este, de jure, integrată în economia UE, au fost eliminate toate barierele, pentru ca agenții economici din ambele părți să beneficieze de aceleași oportunități. Acordul de Asociere nu a fost o scrisoare de intenție, dar a fost un rezultat al reformelor demarate în ultimii ani pe mai multe segmente - economie, justiție, securitate”, a reiterat ministrul Justiției.
În discursul său, Oleg Efrim a subliniat rolul justiției în dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova. Mai mult, ministrul a menționat că în Strategia de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016 un pilon separat a fost dedicat economiei, și anume ”Rolului justiției în dezvoltarea economică”. ”În secolul XXI, justiția și mediul de afaceri nu mai pot fi privite ca două componente separate, ci mai degrabă ca două elemente complementare. Justiția este principalul garant pentru orice investitor că afacerile sale sunt protejate și investițiile sunt în siguranță. Or, o creștere economică sănătoasă și sustenabilă nu poate avea loc fără o justiție liberă și transparentă”, a mai spus ministrul Oleg Efrim.
Potrivit lui, un mediu de afaceri sănătos nu poate exista fără toleranță zero față de corupție, fără reguli clare și birocrație menținută în frâu de transparență. ”Doar în acest fel poate fi asigurat un mediu de afaceri prielnic, competetiv și corect. Guvernul a promovat un amplu pachet de legi orientat spre descurajarea actelor de corupţie şi sancţionarea mai severă a infracţiunilor legate de corupţie. Potrivit experţilor Consiliului Europei, implementarea practică eficientă ar putea propulsa Republica Moldova în topul liderilor regionali în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei”, a mai spus Oleg Efrim.
Totodată, ministrul a menționat că Guvernul Republicii Moldova a avut o constantă preocupare de a simplifica procedurile de înregistrare și lichidare a afacerilor, de a minimaliza costurile de doing business și de a promova medierea ca și o soluție viabilă de soluționare a diferendelor comerciale. La final, Oleg Efrim a îndemnat oamenii de afaceri italieni să investească în Republica Moldova.

Business Forumul „Piemonte întâlnește Republica Moldova” este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană din Chişinău. Scopul Forului este de a consolida colaborarea economică, de a dezvolta comerţul şi oportunitățile investiţiilor, de a stabili contacte între Piemonte şi Republica Moldova.

Autor:  Nica Fox Sursa:  Politics of Moldova

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%