Guvern
Pavel Filip, despre reforma APL: Trebuie să vină în confortul cetățenilor, astfel ca aceștia să beneficieze de servicii de calitate
 30 Iulie 2018 12:00  3357
Desfășurarea pregătirilor pentru lansarea reformei administrației publice locale (APL) a fost discutată astăzi la Guvern, de către prim-ministrul Pavel Filip și un grup de experți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care oferă suport în procesul de modernizare a serviciilor publice în Republica Moldova. La ședință a participat și Înaltul Consilier UE pentru reforma administrației publice locale, Victor Giosan.

După cum informează Politics, în debutul ședinței, premierul a subliniat că eficientizarea structurilor publice este unul dintre obiectivele de bază ale acestei guvernări. „Am pornit de la reforma administrației publice centrale, prin care am consolidat capacitățile ministerelor. Următoarea etapă este să implementăm și reforma administrației publice locale, care va fi un proces foarte complex, dar care va da roade”, a spus Pavel Filip.

Scopul reformei APL este de a îmbunătăți calitatea serviciilor publice și de a consolida democrația locală. „Cel mai important este ca cetățenii să simtă că reforma vine în confortul lor, astfel încât să beneficieze de servicii calitative în sănătate, educație, dar și infrastructură”, a spus șeful Executivului.

Experții GIZ au informat la ce etapă se află proiectul privind asistența acordată în pregătirea reformei, că activitățile se desfășoară conform planului aprobat, că nu se constată impedimente, că se asigură o comunicare și o conlucrare eficientă între autoritățile vizate.

În această ordine de idei, premierul a accentuat că este importantă examinarea tuturor criteriilor pentru elaborarea unui concept eficient, care va sta la baza reformei administrativ-teritoriale: „Reforma trebuie foarte bine pregătită și comunicată. Pentru a avea succes, este necesar de pornit de la un concept clar”.

Pavel Filip a mai precizat că este necesară constituirea unei platforme comune între autoritățile centrale și locale, care să asigure un dialog eficient pentru definitivarea conceptului reformei, luând în calcul realitățile din Republica Moldova.

În prezent, structura administrativ-teritorială a țării noastre cuprinde 898 de autorități publice locale de nivelul unu și 35 de nivelul doi.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%