Politicieni
Unica recomandare a Comisiei de la Veneția care nu a fost respectată
 1 Martie 2018 08:05  4715
R.Moldova a ținut cont de toare recomandările Comisiei de la Veneția în elaborarea proiectului de lege privind sistemul mixt, în afară de micșorarea pragului electoral, spune Iurie Leancă, în contextul concluziilor formulate de Consiliul Uniunii Europene, în care se menționează că inclusiv sistemul electoral necesită reforme urgente.

„Lectura mea (n.r. - a concluziilor Consiliului UE) este că s-a depășit faza respectivă, că nici nu mai putem să schimbăm. Este o regulă a Consiliului Europei: cu un an înainte de alegeri nu se poate schimba sistemul electoral.

Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii, inclusiv la nivel de coaliție, înțelegerea mea este, și cred că așa este și corect, nu mai modificăm nimic. Nici nu a fost în recomandările Comisiei de la Veneția organizarea a două tururi pentru circumscripțiile uninominale”, spune Leancă.

Mai mult, vicepremierul pentru integrare europeană susține că aceasta este doar o propunere a opoziției și nu a Comisiei de la Veneția. Singurul lucru sugerat de Comisie, pe care Republica Moldova nu l-a respectat, a fost că nu a redus pragul electoral.

„A fost o propunere a opoziției, nici nu toată societatea civilă insistă pe această soluție (n.r. două tururi pe circumscripții). Există experiențe europene. E un punct de vedere, dar nici măcar nu se conține în recomandări. Unica recomandare, din câte știu eu, care nu a fost respesctată, ține de reducerea acestui prag de 6 la sută, a fost redus pentru blocuri. Am analizat foarte atent recomandările, doar această prevedere nu a fost respectat”, conchide Iurie Leancă.

Menționăm că zilele trecute, Consiliul UE a concluzionat, în urma ultimilor discuții privind progresul Republicii Moldova, că trei domenii, sistemul electoral, libertatea presei și lupta cu corupția, încă necesită reforme urgente.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Ion Manole 1 Martie 2018 09:23
0 (0)
ce mai fute capu opoziția noastră, dacă se crede una puternică ar fi cazul să se conformeze oricărui sistem electoral, că așa este în politică, trebuie să lupți să fii primul!
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%