Politicieni
Demisia lui Usatâi, surpriza Moscovei pentru Parlamentul R. Moldova
 14 Februarie 2018 18:00  4232
Analistul de politică externă, Dan Dungaciu, a comentat anunțul privind demisia primarului din Bălţi, Renato Usatîi. Potrivit lui, este vorba despre o mişcare a Federaţiei Ruse.

 În această mișcare se afla unul dintre elementele care ar putea modifica rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie 2018, spune analistul de politică externă Dan Dungaciu, la Realitatea TV.

”Tot ce se întâmplă în Republica Moldova trebuie citit prin această grilă, a alegerilor. E un element extrem de semnificativ. Al doilea element ar putea fi demisia lui Dorin Chirtoacă de la Chișinău. Daca va declanșa alegeri la Chișinău, va modifica si mai semnificativ perspectivele politice în 2018”, crede Dungaciu.

”Usatîi e unul dintre elementele cu care Rusia lucrează în Republica Moldova. Al doilea este Igor Dodon si apoi, dacă vreți, o jumătate de instrument este Vlad Plahotniuc, care conduce acum Republica Moldova. Plahotniuc nu și-a dorit un război cu Rusia, doar că a ajuns la asta pentru că toate calculele pe care le-a facut cum că poate sa manipuleze și Estul și Vestul, evident că au eșuat”, a menționat Dungaciu.

”Federația Rusă a sesizat însă ceva, apropo de Dodon și Plahotniuc - că ca cei 2 lucrează în tandem. Igor Dodon e mai degrabă subordonatul lui Plahotniuc. Federației Ruse nu îi place si vrea sa transmită un semnal. Chiar și electoratul a sesizat că Igor Dodon nu e autonom. Dovadă că referendumul cerut de Dodon pentru demiterea primarului Chișinăului a eșuat. Moscova a sesizat asta și a făcut mișcarea cu Usatîi. Usatîi se retrage, speră ca va castiga candidatul partidului lui, speră că va relansa lupta electorală, astfel încât Usatîi să intre în Parlament în 2018. Rusia vrea să introducă în Parlament al doilea element de presiune în Republica Moldova pe care nu a reusit să îl introducă în 2014, deoarece nu avea dreptul să candideze”, mai spune Dungaciu.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Alin 14 Februarie 2018 18:42
0 (0)
Orice teorii si idei conspirationale nu ar avea rusii, totusi cetatenii din orasul Balti scapa de un mafiot si asta e o noutate buna.
Andrei 14 Februarie 2018 20:11
0 (0)
Usatîi s-a speriat de faptul că cei din Bălți s-ar fi mobilizat masiv la vot să voteze contra lui, fapt care l-ar fi îngropat în alegeri pe Usatîi!
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%