Partide
Statistica CNA: PLDM și PDM cu cei mai mulți reprezentanți cu dosare penale
 2 Februarie 2018 13:59  4015
Statistica CNA demontează un mit: topul partidelor politice după numărul de reprezentanți investigați penal

Cei mai mulți reprezentanți ai administrației publice locale, în adresa cărora au fost deschise dosare pe fapte de corupție sunt exponenți ai PLDM. Aceasta arată „harta corupției”, prezentată de către directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, în cadrul emisiunii „Important”, de la postul TVC21.

Astfel, lideri ai clasamentului sunt reprezentanții PLDM din cadrul administrațiilor publice locale cu 23 de dosare intentate de CNA, sau 15% din numărul total. Aceștia sunt urmați de democrați – 20 dosare sau 13%. Pe locul trei s-au clasat exponenții Partidului Liberal care sunt vizați în 17 cauze pornite de către Centrul Național Anticorupție.

„O mare parte a dosarelor penale, 68, nu au persoane trase la răspundere penale. Mă refer la dosarele penale intentate pe fapt, acolo unde încă nu este identificată persoana care urmează să fie trasă la răspundere penală sau dosarele penale urmează a fi clasate. Fiindcă, potrivit legii noi, avem un termen foarte scurt să apreciem dacă este sau nu este componentă de infracțiune și adesea suntem nevoiți, datorită sesizării cetățenilor, precum că au fost încălcate drepturile prin abuzurile funcționarilor, suntem nevoiți să intentăm dosarele penale, să facem investigații, inspecții financiare, să verificăm legalitatea acțiunilor și, în unele cazuri, să clasăm dosarele din lipsa componentelor de infracțiune”, a declarat Zumbreanu în cadrul emisiunii.

Potrivit oficialului, sunt cercetați pentru corupție trei reprezentanți ai PSRM, cinci de la Partidul Nostru și nici unul de la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate.

Șeful CNA a prezentat și care este situația actelor de corupție în Chișinău. În capitală, lideri ai clasamentului sunt reprezentanții PL și cei ai PPEM, cu câte 8 dosare și, respectiv, 17% din numărul total. Aceștia sunt urmați de democrați și liberal-democrați, în adresa cărora au fost intentate 4 și, respectiv, 2 dosare penale.

Este de menționat că datele din „harta corupției”, prezentate de Bogdan Zumbreanu reflectă situația de până la 29 decembrie 2017.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Sorin 2 Februarie 2018 15:29
0 (0)
În ultimul timp nu prea contează că ești de la PD, dacă calci pe greble ești luat imediat pe sus, zeci de primari, vice-miniștri arestați !
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%