Electorala
Politica și cifre - despre sistemul electoral mixt
 1 Februarie 2018 09:55  4295
Opinii împărțite privind sistemul electoral mixt. În timp ce exponenții partidelor aflate la guvernare consideră că acesta oferă posibilitatea cetățenilor de a-și alege singuri deputații, unele partide de opoziție susțin că sistemul mixt este scăldat în autocrație. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite Politics.MD.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a menționat că sistemul electoral mixt le oferă cetățenilor un grad mai mare de suveranitate pentru că aceștia își vor putea alege singuri deputații, dar nu vor depinde de decizia liderilor de partide. Referitor la delegația Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului) aflată în vizită de documentare la Chișinău, Sergiu Sîrbu a menționat că membrii delegației au venit să evalueze procedurile de ordin tehnic ale noului sistem electoral, dar nu să se expună pe marginea sistemului mixt în general. „Nu exclud că vor veni cu anumite recomandări de îmbunătățire și perfecționare a procedurilor tehnice și nu se vor mai expune în ceea ce privește oportunitatea. Chiar dacă ar putea fi anumite referințe la opinia din luna iunie anul trecut, schimbarea sistemului electoral este un fapt împlinit”, a spus deputatul.

Eugen Carpov, vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova, consideră că actualmente foarte important pentru Republica Moldova este să aibă instituții independente și puternice care să asigure tuturor participanților în procesul electoral drepturile în conformitate cu legislația.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat la telefon în cadrul aceleiași emisiuni că socialiștii sunt nemulțumiți de faptul că pentru regiunea transnistreană și pentru diasporă au fost create prea puține circumscripții uninominale. „În premieră, cetățenii noștri din Transnistria vor avea delegații lor în Parlament, unde vocea lor o să se audă. Și diaspora, și minoritățile naționale vor avea reprezentanții lor în Parlament. De aceea, per general părerea mea este că cetățenii vor vedea beneficiile acestui sistem”, a declarat Vasile Bolea. În opinia lui, pe viitor, acest sistem electoral va trebui îmbunătățit.

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a afirmat că în momentul în care sistemul electoral mixt este scăldat într-un grad mare de autocrație, atunci există probleme.

Cele mai ample sondaje realizate în Moldova arată că majoritatea, aproximativ 50 la sută, dintre moldoveni consideră că deputații trebuie aleși prin vot direct.

Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova (Ianuarie 2018) – 50,2%

Intellect Group (Decembrie 2017) – 49,7%

BOP (Decembrie 2017) – 53,1%

IMAS (iulie 2017) – 54% respondenți din RM și 72 % respondenți de peste hotare

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de IMAS, 45 la sută dintre cetăţeni au o părere negativă despre organizarea unui referendum privind anularea votului mixt. Mai puţini susţin un asemenea plebiscit. În acelaşi timp, peste 60 la sută consideră nejustificată cheltuirea banilor publici pentru desfăşurarea acestuia.

Autor:  Cristina Donici Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%