Politicieni
Andrei Năstase nu se grăbește să muște din „mărul otrăvit” pe care i l-a oferit Maia Sandu
 17 Octombrie 2017 09:44  3996
Mărul otrăvit, despre care a tot vorbit Maia Sandu în campania electorală pentru prezidențiale, i-a fost oferit într-un final partenerului său de proteste, Andrei Năstase. Doar că liderul Platformei DA nu se grăbește să muște din el. Acesta nu a uitat cum a fost tras pe dreapta și forțat să renunțe la poziția de candidat unic al opoziției în confruntarea electorală cu socialistul Igor Dodon și pare decis să nu admită repetarea situației la scrutinul parlamentar din anul viitor.

Năstase a fost cel care a tot forțat mâna colegilor săi din PAS să accepte cât mai repede o alianță. O recunoaște chiar el, în mesajul lui de ieri de pe Facebook.

”Oferta noastră către PAS datează cu 11 octombrie 2016. A fost reiterată în câteva rânduri pe parcursul anului ce s-a scurs de atunci, fiind orientată spre eficientizarea eforturilor comune, maximizarea rezultatelor în alegeri, realizate prin unitatea, reciprocitatea și paritatea celor două partide”.

Doar că în aceste rânduri nu se observă bucuria pe care ar trebui să o trăiască, odată ce ideea lui despre opoziția unică începe să prindă contur. Mai mult, în loc să salute pasul Maiei Sandu, șeful de la PPDA practic dă cu piciorul în răspunsul celor de la PAS. Și este de înțeles, l-a deranjat condiția impusă de PAS, care, odată acceptată, îl plasează pe orbita Maiei Sandu, fiindu-i pregătit rolul de satelit. Unul mic și fără greutate.

Întâmplător sau nu, în timp ce suspansul privind răspunsul PAS devenea tot mai încordat, doi dintre adjuncții liderului PPDA, Alexandru Slusari și Aliona Mandatii, au ieșit în spațiul public cu declarații prin care afirmă că sondajele din campania prezidențială au fost trucate în favoarea Maiei Sandu.

În toamna anului trecut, Alexandru Slusari s-a făcut observat prin mai multe atacuri la adresa Maiei Sandu. E suficient să ne amintim că a numit-o ”oaie”, într-o discuție cu Andrei Năstase. Vicepreședintele PPDA încerca să îl convingă și de faptul că șefa de la PAS este un proiect al lui Vlad Plahotniuc. Cu toate acestea, Andrei Năstase i-a cedat întâietatea și posibilitatea de a-și crește popularitatea. A trebuit să o promoveze pe Maia Sandu. Totuși, o făcea mai mult cu mâinile la spate, iar numele candidatului unic al opoziției a fost cam rar pomenit de grupul de presă în care Năstase dictează politica editorială.

Și epopeea din anul trecut se pare că își găsește continuare acum, cu ajutorul unei noi găselnițe a PAS – societatea civilă. În răspunsul la oferta PPDA, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că lista electorală va fi formată de o comisie din care vor face parte reprezentanţi din societatea civilă, ”pentru a se asigura că vor fi incluşi cei mai potriviţi şi integri candidaţi”.

Anume acest lucru l-a deranjat pe Andrei Năstase. Mai ales după ce un ONG apropiat PAS, IDIS-Viitorul, a prezentat recent un sondaj în care plasează PPDA sub pragul electoral. Acest lucru înseamnă că puțini dintre oamenii lui Năstase au șanse de a se regăsi pe lista comună de candidați. De aici și reacția iritată a liderului Platformei DA:

”Decizia cu privire la modul de participare sau neparticipare la următoarele alegeri parlamentare nu mai poate fi bazată pe sondaje, amânată aidoma celei cu privire la participarea cu un candidat comun în prezidențialele din 2016”.

Iar situația generată de cele două poziție produce o confuzie totală în rândul membrilor și simpatizanților. Un partid a făcut oferta de coalizare. Celălalt a acceptat-o. Un partid vrea revanșa după eșecul din campania precedentă, al doilea se simte confortabil pe poziția dominantă. În loc de unitate, se conturează un haos.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Vasile 17 Octombrie 2017 15:42
0 (0)
Mi se creeaza mie senzatia unei oarecare legaturi dintre Dodon si nastase. Poate-s prea paranoic, dar Nastase asa si nu-l vad convins Pro European, si daca Maia il aduce-n legislativ cu inca alti 5-7 PPDA-isti care vor adera pe urma la PSRM s afaca o majoritate?!
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%