Consiliul UE a adoptat joi, 4 mai, două măsuri de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova și al Forțelor de Apărare ale Georgiei pentru a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării din ambele țări, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.
„Prin aceste noi ajutoare, continuăm să sprijinim modernizarea capacităților Forțelor Armate ale Republicii Moldova și ale Forțelor de apărare georgiene. Într-un context geopolitic dificil și în conformitate cu aspirațiile lor europene, contribuim la consolidarea sectoarelor lor de apărare și la creșterea capacității lor de a participa la misiunile și operațiunile militare ale UE. Acesta este cel de-al treilea pachet de asistență pentru ambele țări în cadrul EPF, subliniind în mod clar angajamentul de neclintit al UE față de securitatea și stabilitatea regiunii”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, scrie Calea Europeană.
Pe baza sprijinului acordat anterior în cadrul EPF, cele mai recente măsuri de asistență vor contribui la sporirea eficacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Moldova și a Forțelor de Apărare georgiene și vor accelera conformitatea acestora cu standardele UE și interoperabilitatea, permițând astfel o mai bună protecție a civililor în timpul crizelor și al situațiilor de urgență. Măsurile vizează, de asemenea, consolidarea capacităților moldovenești și georgiene în ceea ce privește participarea acestora la misiuni și operațiuni militare ale UE în țări terțe.
Măsura de asistență adoptată are o valoare de 40 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni și va finanța echipamente neletale, bunuri și servicii pentru unitățile forțelor armate ale Republicii Moldova, inclusiv formare tehnică, acolo unde este necesar. Echipamentele aprobate includ echipamente de supraveghere aeriană, mobilitate și transport, logistică, comandă și control și echipamente de apărare cibernetică.
Măsura de asistență a fost solicitată de Republica Moldova la 6 februarie 2023 și completează măsura de asistență în valoare de 40 milioane de euro adoptată în iunie 2022 și cea de 7 milioane de euro adoptată în decembrie 2021.