Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți seară, într-un interviu pentru jurnalistul Digi24, Cosmin Prelipceanu, că Vladimir Putin nu vrea să oprească războiul din Ucraina, adăugând că „dacă cineva chiar își dorește să-l oprească face tot ce e nevoie pentru asta”.
Președintele Zelenski a susținut, marți, o conferință de presă, unde au participat patru jurnaliști din România. El a răspuns la mai multe întrebări despre situația războiului din Ucraina, dar și despre cea din Israel. Printre cei prezenți s-a numărat și jurnalistul Digi24, Cosmin Prelipceanu.
Întrebat dacă ar strânge mâna însângerată a lui Vladimir Putin pentru a opri războiul din Ucraina, Zelenski a explicat că președintele rus nu vrea să înceteze conflictul. „O să fiu foarte sincer. El nici nu mai poate decide. Nu vrea să termine nimic, nu este interesat, nu o să se întâmple niciodată. Strângerea de mână nu înseamnă nimic. Dacă vrei să oprești războiul faci tot ce e nevoie pentru a-l opri, Vorbești cu toți oamenii care sunt pregătiți să negocieze. Nu vrea. Nu este nicio persoană care este interesată să se întoarcă la relațiile care existau înainte cu Rusia. În capul lui, vrea să meargă înainte, și nu e vorba doar despre Ucraina, aici este problema. Vrea mai mult, teritorii care erau sub protecția Uniunii Sovietice, vorbesc despre Moldova, țările baltice. Cred că ideea lui este să se ia unele țări NATO, care au fost parte din URSS, cred că e vorba de țările baltice”, i-a răspuns Zelenski jurnalistului Digi24, Cosmin Prelipceanu.
Principalele răspunsuri date de Volodimir Zelenski la întrebările puse de patru jurnaliști din România în cadrul unui interviu acordat înaintea plecării spre Kiev: – Nu avem timp să ne gândim la toate problemele. La început, țările, inclusiv România, ne-au ajutat. Vă suntem recunoscători. M-am putut concentra pe câmpul de luptă. Nimeni nu ne-a ajutat de la început. E de înțeles. La început am fost singuri, cu adevărat. Sunt recunoscător că nu am fost singuri. Parte din susținere a fost faptul că ați găzduit cetățenii noștri. Când ai o astfel de problemă trebuie să privești pe câmpul de luptă, să realizezi de ce ai nevoie. Vezi că sunt lipsuri peste tot. A trebuit să ne apărăm. Motivația e uriașă, dar nu e suficient. Am mulțumit pentru toate pachetele. E vorba de semnalul trimis la început, foarte important.
Faptul că România ne-a susținut este foarte important. Știți de ce avem nevoie. Am primit muniție de artilerie, eram în deficit cu asta, nefiind o țară NATO, nu am avut armament din Vest, la început, apoi am trecut la astfel de arme și muniții, oamenii din lume, din Vest ne-au ajutat, au trimis arme, voi ne-ați ajutat cu artileria. – Iarna a fost tragic.
Nu știam cum să gestionăm totul. Încercau să gestioneze multe probleme cu puține resurse. Era frig, nu aveam curent. Aveam pene de curent, nu era căldură. Suntem oameni puternici, nu ne plângem. Nu aveam nevoie decât de transformatoare electrice în acea perioadă, diverse tehnologii care țin de energie și sisteme de apărare antiaeriană. Azi am primit o decizie importantă. Puteți să ne oferiți mai multe? Voi decideți. Avem suficiente lucruri? Nu. Cred că înțelegeți. Când vorbim de apărarea aeriană sunt multe probleme pe care le avem, iarna, spitalele, școlile. – Aștept un rezultat pozitiv al războiului, vorbesc despre cum să trecem de iarnă. Să lucrăm din greu. Dacă România ne poate ajuta cu sisteme de apărare antiaeriană ar fi minunat. Aveți sisteme pe care noi nu le avem.
Venim cu acest mesaj către toate țările NATO – uneori, vecinii noștri nu sunt prietenii noștri. – Când vrei să fii în UE, să ai valori comune cu UE, să fii parte din NATO și să susții narativa NATO nu poți media lucrurile astea. E normal ca unii oameni să aleagă într-un fel și alții în alt fel. Ei primesc tehnologie, siguranță, noi nu suntem în UE sau NATO și înțelegem prețul, care este acest război. Noi doar voiam să fim independenți. Sunteți îngrijorat că războiul din Israel va distrage atenția de la Ucraina? Cea mai mare provocare este că nu te poți concentra pe multe lucruri deodată.
Trebuie să alegi pe cine susții, cu bani, cu asistență militară. Pentru a putea susține un câmp de luptă nu poți să deschizi multe fronturi. Este de înțeles. După tot ce s-a întâmplat, pentru unii oameni nu e de ajuns, iubesc sângele, nu se pot calma. Nu poți compara un război cu alt război. Oamenii care creează aceste războaie sunt nebuni. Credeți că Iranul sau Moscova au avut de-a face cu acest conflict? Cred că unii oficiali din Iran au văzut această situație. Cu siguranță sunt de partea Palestinei.
Rușii se bucură, oamenii mor, cineva ucide, împușcă, răpesc copii în Israel și se bucură. Susțin sau nu mișcarea? Au pregătit operațiunea asta sau nu? Dacă susții războiul ești parte din război. Credeți că Ucraina va primi mai mult ajutor din partea SUA, în contextul războiului din Israel? Mai puțin, normal, e de înțeles, pentru că e o mare provocare. Nu ne luptăm pentru susținerea SUA cu Israelul, suntem oameni normali. Avem ce avem, trebuie să ne descurcăm. O mare majoritate a oamenilor din România susțin independența Ucrainei și cred că războiul ar trebui să se încheie cu retragerea Rusiei, dar unii cred că Ucraina ar trebui să facă unele concesii. Ce le spuneți? Avem unele experiențe.
Am avut conflict rece pe teritoriile noastre, în conformitate cu soluția de la Minsk. Am avut opt ani de Război Rece, în care nu s-a întâmplat nimic. Pentru ei un conflict rece este foarte bun. Am avut experiențele acestea de conflict înghețat pe teritoriul nostru și nu au vrut să găsească nicio soluție. Doar au folosit acest timp pentru a se pregăti mai bine, pentru a merge mai departe, au făcut tot ce puteau pentru a aduna artilerie, muniții, tancuri, vehicule, tot ce le trebuia pentru a le păstra, pentru că în timpul războiului folosești multă muniție. Ce le transmiteți jurnaliștilor americani care consideră că unele orașe ucrainene vor fi recuperate în curând? Nu trebuie să schimbăm retorica acestui război. Nu mai există Bahmut, nu mai e nimic acolo, nici oameni, nici clădiri. Au distrus totul. Nu mai e nimic. De aceea, nu poți să spui că vei elibera anumite locuri. Suntem pregătiți să mergem înainte în acest teritoriu. Ei au multe trupe acolo. Vom avea succes, dar va trebui renovat de la zero.
Mergem pas cu pas către Est. Sunteți mulțumit de viteza contraofensivei? Sunt multe provocări, dar inițiativa este la noi. Mergem mai departe, în față. Pierdem foarte mulți oameni, dar mergem înainte. Se îndreaptă lumea către un război global? Cred că Rusia este interesată de asta și cred că e un interes pe care nu l-a avut doar o dată, ci este o posibilitate să găsească atenție din partea altor țări. Pentru unii războiul este o tragedie, pentru alții deschide oportunități. Își doresc o destabilizare de lungă durată a lumii. Vedem Rusia în izolare politică. Pentru a o opri putem face asta doar prin unitate la nivel global, țări mari, puternice. Trebuie să vedem că toți sunt implicați și că pot opri politic Rusia.
Să împingi Rusia este ca a le da un ultimatum, dar omenesc, că trebuie să iasă din acel teritoriu, să găsim soluții și să vorbim. Dacă vom decide că aici se vor decide regulile, aici se va crea noua infrastructură de securitate, vom găsi soluții și cred că vor funcționa și pe alte continente și teritorii. Sunteți îngrijorat de alegerile prezidențiale din SUA? Totul are o influență, fiecare schimbare. Nu pot să spun că totul va fi la fel. Nu știu cum va fi, cine va câștiga alegerile, dar este decizia poporului american. Trump ar face unele schimbări. Nu sunt sigur că 100% totul se va schimba, nu pot să fiu sigur.
Există instituții, politica funcționează după anumite reguli, americanii au viziunea și valorile lor și este foarte important. Chiar dacă apare o schimbare radicală, oamenii te vor opri, dacă vrei să faci ceva nebunesc. Ne temem, într-o oarecare măsură. Am lucrat mult cu SUA și dacă ceva se va schimba, natural, ne temem. Nu pot să evaluez în ce măsură vor avea loc aceste schimbări, dar, da, mă tem. Ce s-ar întâmpla dacă partidele proruse ar câștiga alegerile în Republica Moldova? Nu e un secret. Am vorbit cu Maia Sandu. Nu știm ce se întâmplă în mintea lui Putin.
Trebuie să vedem în ansamblu ce se întâmplă, să privim cu seriozitate. Moldova este una dintre țările unde ei pot arunca în aer situația, din perspectiva influenței sovietice. Când se va încheia războiul? Nu vă pot spune data exactă, cred că nimeni, poate doar Trump, într-o zi. Știu că suntem la contraatac, că Rusia va părăsi teritoriile noastre. Cred că știu când, dar nu vă pot spune și vouă asta. Este ultima parte a războiului. Nu e mijlocul lui. Prima perioadă a fost ocupația, a urmat oprirea avansului și preluarea inițiativei. Cred că suntem în ultima parte. Sunt multe temeri pe care le avem, banii, armele, dar suntem în ultima parte, cea mai grea.
Este Ucraina pregătită să recunoască faptul că limba moldovenească nu există? Sincer, nu văd nicio problemă globală în asta, pentru mine nu e o problemă. Înțeleg, unii oameni ar spune că Moldova este România. Pentru mine această problemă nu e presantă.
Guvernul nostru se va întruni și va lua o decizie legată de această întrebare, se va întâlni în două săptămâni. Eu înclin către decizia de a întări parteneriatul nostru și a rezolva aceste probleme. Îmi pare rău că nu mă pot gândi mereu la aceste probleme. Pentru o țară în război, asta nu e o problemă. Guvernanții vor lua decizia corectă și oamenii vor fi fericiți.
Am văzut de atâtea ori, Rusia ia orice întrebare politică, în special când vine vorba de limbă. A spus că noi am avea vreo problemă cu rușii din Donbas care vorbesc limba rusă. Nu. Acum ei i-au omorât, deși au spus că asta e cea mai mare problemă, că oamenii din Ucraina care vorbeau rusă aveau probleme și nu le era permis să vorbească rusa. Toate aceste retorii, la religie, limbă, minorități sunt subiecte pe care dacă Rusia le aude, începe o campanie de dezinformare puternică. Au o capacitate mare să creeze fake news. Ce trebuie să decidă guvernul, nu dați șansa Rusiei să vă dezechilibreze, să divizeze pentru că am nevoie de unitate, guvernele vor găsi soluții pentru că suntem de aceeași baricadă.
Aveți doi copii. Rușii v-au făcut ținta lor numărul unu. Cum rezistă copiii dumneavoastră în această situație? Sunt copii deștepți. Îmi pare rău că-i laud, dar înțeleg ce se întâmplă, toate riscurile, toate problemele care apar. Am rămas la fel de uniți. Ei înțeleg și văd aceste întrebări în ochii lor, cred că nu vor să vorbească despre asta, nu vor ca eu să fiu supărat și să mă gândesc la alte lucruri și să mă deconcentrez. Mă ajută și nu pun presiune pe mine.
Ați mai candida la alegeri? Dacă războiul ar continua, da, dacă războiul s-ar termina, nu. Nu pot să fug în timpul războiului.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns marți în România, unde s-a aflat într-o vizită oficială. Zelenski s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis și la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu. „Am ajuns în București, România, pentru discuții cu Klaus Iohannis și pentru întărirea bunelor noastre relații. Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care întărește statul nostru, precum și pentru solidaritatea constructivă, care permite națiunilor noastre să fie furnizori de securitate, în special în domeniul alimentar”, a mai spus președintele ucrainean”, a spus Zelenski pe Twitter.
Președintele Ucrainei a fost întâmpinat la aeroport de ministrul român de externe, Luminița Odobescu. Conform Palatului Cotroceni, vizita, efectuată la invitaţia şefului statului, reconfirmă continuarea sprijinului necondiţionat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei ţări, precum şi caracterul special al relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, potenţialul acesteia şi necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor şi temelor de interes comun.