Guvernul interimar de la Sofia a acuzat marți Rusia că s-ar afla în spatele unui val de alerte cu bombe în zeci de școli din mai multe orașe din Bulgaria, care au fost evacuate luni și marți, relatează EFE și AFP.
„Anchetatorii iau în calcul, în primul rând, pista unor atacuri hibride legate de Rusia”, a declarat presei ministrul bulgar de interne, Ivan Demerdzhiev, scrie G4Media.
Pentru a doua zi consecutiv, zeci de școli au fost evacuate marți în Bulgaria după ce au primit e-mailuri cu amenințări cu bombă.
Demerdzhiev a dat asigurări că aceste amenințări nu sunt reale și că urmăresc doar să provoace teamă și să atragă atenția mass-media.
„Diferite țări europene se confruntă în prezent cu același lucru.Versiunea dominantă este că acestea sunt atacuri hibride având legătură cu Rusia”, a declarat ministrul.
Bulgaria a cerut „ajutorul serviciilor de informații” din țări partenere, în special SUA, în încercarea de a-i identifica pe autorii acestor amenințări, a adăugat el.
Parchetul de la Sofia a indicat într-un comunicat că a deschis o anchetă pentru terorism.
Instituții școlare din capitala bulgară și din alte orașe din țară au primit în ultimele zile e-mailuri aproape identifice provenite de la o organizație numită Free Misantropic Unabomber Legion.
Într-un astfel de mesaj consultat de AFP, aceasta avertizează cu privire la o explozie iminentă de TNT (trinitrotoluen) diseminat în școli.
Ca măsură de precauție, au fost ordonate evacuări, provocând panică în rândul părinților elevilor.
În total, 102 de astfel de alerte cu bombă au fost înregistrate în ultimele zile în Bulgaria.
Acest val de alerte cu bombă survine cu doar câteva zile înainte de alegerile generale de duminică din Bulgaria, unde secțiile de votare sunt adeseori amplasate în școli publice.
Potrivit guvernului bulgar, doar în caz de pericol real ar fi necesară închiderea secțiilor de votare în ziua votului.
Ministrul de interne a dat asigurări însă că „procesul electoral nu va fi perturbat”.
Bulgaria organizează duminică al cincilea scrutin legislativ în doi ani, pe fondul unui blocaj politic fără precedent în istoria democratică a acestei țări, membră a NATO și a Uniunii Europene.