Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află sub o presiune în creştere pentru a declara dacă intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat în această funcţie. A fost întrebată ”politicos” despre planurile sale în timpul unui prânz cu ambasadorii statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, comentează marţi Politico, citat de Agerpres.
După ce preşedintele Consiliului European, belgianul Charles Michel, a anunţat că va candida la alegerile europarlamentare din iunie în fruntea listei pentru Mişcarea Reformatoare (liberalii francofoni), au apărut voci care îi cer Ursulei von der Leyen să-şi clarifice la rândul său intenţiile. ”Nu i s-a mişcat nici măcar un singur muşchi pe faţă”, a mărturisit unul dintre diplomaţii participanţi la prânzul organizat în urmă cu câteva zile de Comisia Europeană.
Decizia de a-şi anunţa intenţia de a obţine un nou mandat la conducerea executivului UE este una periculoasă pentru Von der Leyen. De îndată ce ea îşi anunţă candidatura, va apărea întrebarea dacă ea acţionează în calitate de preşedinte al Comisiei sau în cea de candidată. Deja mai multe acţiuni politice ale Ursulei von der Leyen – precum participarea la o conferinţă a grupului Renew Europe desfăşurată în septembrie, în Franţa – sunt analizate în detaliu pentru a identifica semnale ale intenţiilor sale.
Potrivit Politico, candidaţii potenţiali în fruntea listei Partidului Popular European (PPE), la care este afiliat şi partidul Ursulei von der Leyen, Uniunea Creştin-Democrată din Germania (CDU), îşi pot anunţa candidaturile până la 21 februarie, după care PPE va supune la vot în congresul său de la Bucureşti din 6-7 martie.Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a afirmat că Ursula von der Leyen va fi prima opţiune pentru candidatul cap de listă al PPE.
Von der Leyen nu are nicio obligaţie juridică de a-şi anunţa intenţiile. Potrivit unui proces convenit de partidele politice europene – nu însă şi de şefii de stat sau de guvern – candidatul cap de listă din familia politică ce obţine cea mai mare proporţie din voturi în alegerile pentru Parlamentul European ar trebui să fie implicit opţiunea pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.
Ursula von der Leyden, care a fost numită de liderii statelor UE şi confirmată de Parlamentul European fără ca ea să fi participat la alegerile europarlamentare din 2019, a fost ţinta criticilor potrivit cărora ea nu avea “legitimitate democratică”.
Dacă decide să candideze, Von der Leyen nu va trebui să demisioneze din funcţia de preşedintă a Comisiei sau să-şi ia concediu fără plată, conform regulamentelor interne actualizate în 2018 care le permit membrilor Colegiului Comisarilor să-şi păstreze posturile în timpul campaniei pentru o funcţie UE.