Procurorii care îl anchetează pe fostul președinte Igor Dodon solicită magistraților să-i interzică acestuia să discute în presă sau pe rețelele de socializare despre dosarul în care este vizat și să ofere interviuri acasă, din arest la domiciliu.
Judecătoria Ciocana urma să decidă marți, 19 iulie, dacă va fi sau nu prelungită măsura preventivă de arest la domiciliu în privința fostului președinte Igor Dodon, însă ședința a fost amânată pentru ziua următoare.
Procurorii susțin că au prezentat instanței probe suplimentare care confirmă necesitatea prelungirii arestului la domiciliu „cu toate restricțiile și obligațiile prevăzute în lege”. Instanța a dat apărării timp să examineze aceste probe.
„Arestul la domiciliu presupune izolarea de societate, în vederea efectuării normale a urmării penale, exact așa cum ar fi arestul în izolator, adică neavând posibilitatea să comunice cu alte persoane decât cu familia sa. Aceasta este noima măsurilor preventive”, a explicat procurorul Petru Iarmaliuc.
Articolul din Codul de Procedură Penală invocat de procuror interzice învinuitului să părăsească locuința, să comunice cu anumite persoane și să primească pe cineva la domiciliu. De asemenea, sunt limitate convorbirile telefonice, trimiterile poștale și utilizarea „altor mijloace de comunicare”.
Solicitat de Europa Liberă, Petru Iarmaliuc a precizat că procurorii nu sunt deranjați că Igor Dodon oferă interviuri în general, cât de faptul că acesta „diseminează opinii care pot influența mersul anchetei”.
„Posibil că astăzi comunicăm ultima dată. Încearcă să-mi interzică să discut cu presa și caută motive. Îi deranjează că discut cu presa, că îmi spun opinia față de fărădelegile care au loc în țară. Ei nu cunosc, probabil, practica CEDO. Au fost mai multe condamnări în cazuri când unui învinuit i s-a interzis să vorbească cu presa”, le-a spus jurnaliștilor Igor Dodon, la ieșirea din sala de judecată.
Instanța nu este convinsă că trebuie să-i interzică lui Dodon accesul pe rețelele de socializare
Până acum, Dodon nu a avut interdicția expresă de a vorbi cu presa, dar procurorii au solicitat magistraților să-i interzică să se expună pe rețelele de socializare. Fostul președinte face declarații politice de fiecare dată când se prezintă în instanță, dă aprecieri anchetei sale pe rețelele de socializare și a oferit, inclusiv, interviuri de acasă, aflându-se în arest la domiciliu.
Potrivit procurorilor, el ar fi trebuit, cel puțin, să notifice organele de anchetă sau instanța atunci când primește în vizită jurnaliști din țară sau de peste hotare.
Igor Dodon este bănuit de corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării unui partid politic de către o organizație criminală, în dosarul numit generic „kuliok”. Asta după ce în spațiul public au apărut imagini în care liderul socialist primea o pungă neagră de la oligarhul Vlad Plahotniuc.
Sursa: moldova.europalibera.org