Reforma administrativ-teritorială va fi înfăptuită până la următoarele alegeri locale generale, subiectul va fi pe ordinea de zi politică a guvernării în anul 2022. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni televizate.
”Dacă mă întrebați pe mine și aceasta e opinia tuturor colegilor din partid și fracțiune, e logic, dacă vrem să nu ratăm 2023, noi trebuie să venim cu o opinie mai mult sau mai puțin susținută de majoritatea părților interesate până la alegerile locale”, a spus liderul interimar al PAS.
Grosu a precizat că guvernarea nu-și poate permite să ”omită data limită”, anul 2023, pentru această reformă, deoarece astfel vor mai fi irosiți alți 7 ani. Potrivit liderului PAS, dacă până în 2023 nu va fi micșorat numărul localităților din Moldova, atunci reforma nu va mai putea fi realizată până în 2027, când va expira mandatul celor aleși în scrutinul din 2023.
”Nu e indicat și nu văd nicio logică. Dacă scăpăm anul 2023, înseamnă că trebuie să așteptăm 2027, ceea ce este un lux de nepermis”, a declarat Grosu.
Un comentariu
Sistemul economic modern presupune o logica moderna de gestiune. Satele moldovenesti de azi sunt, in mare masura, o mostenire venita de la sistemul feudal, cand latifundiile se gestionau separat. In sec.XXI care e sensul satelor? In occident nu mai exista sate in sensul inteles de noi, exista localitati mari si mici, care nu se deosebesc intre ele decat prin numarul de locuitori. In rest – au aceleasi caracteristici: drumuri bune, servicii moderne, intreprinderi economice profitabile etc. Satul nostru a degradat obiectiv si subiectiv. Miscarea cetatenilor, in special a celor tineri, de la sat la oras, a existat intotdeauna. Astazi vedeti si voi care e portretul satului nostru. Multe localitati sunt pustiite de migratie, de lipsa de management modern, de provincialism si lipsa de civilizatie. Tineretul nu are viitor in aceste sate. Fara incalzire moderna, fara apa de calitate, fara vecee confortabile si securitare, fara drumuri si surse proprii economice, satul moldovenesc demult nu mai coprespunde strandardelor europene. Asa ca o reforma administrativ-teritoriala este o necesitate imperioasa. Biroscratia excesiva locala, raioanele mostenite de la URSS, lipsa de management modern, un sistem de impozitare si finantare nedemocratic, toate trag statul in jos. Daca nu va fi facuta cu cap, rapid si logic o reforma administrati-teritoriala, nimic nu se va misca in RM. Va fi aceeasi saracie, coruptie, imbatranire a populatiei si acelasi exod masiv al cetatenilor.