Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Neutralitatea Republicii Moldova: Probleme și perspective de menținere a păcii
    POLITICĂ

    Neutralitatea Republicii Moldova: Probleme și perspective de menținere a păcii

    14 decembrie 2022Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    La 12 decembrie, la Chișinău a avut loc masa rotundă cu tema „Neutralitatea Republicii Moldova: probleme și perspective de menținere a păcii și stabilității în contextul conflictului armat din Ucraina”.

    Evenimentul a fost organizat de grupul de inițiativă „Pro Neutralitate”, din care fac parte Anatol Plugaru, deputat moldovean (1990-1993), fost ministru al Ministerului Securității Naționale, viceministru de externe, colonel în retragere, Anatol Dubrovschi, doctor în istorie, deputat moldovean (1998-2001) și Victor Josu, politolog și deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1998-2002). ), Victor Josu, politolog, Nicolae Macovei, copreședinte al Sindicatului ofițerilor din Moldova, Viorel Ciubutoru, politolog, Valeriu Daraban, secretar executiv al ONG Republica și alți reprezentanți.

    Potrivit membrilor grupului de inițiativă „Pro Neutralitate”, necesitatea unei astfel de discuții este de a evita implicarea Republicii Moldova în războiul dintre Rusia și Ucraina, care este susținut de SUA și de mai multe state europene. Ideea discuției a fost susținută de fostul președinte moldovean P. Lucinschi și V. Voronin, care a participat și el la discuție.

    La masa rotundă au participat reprezentanți ai mai multor organizații obștești de veterani (Uniunea Veteranilor din Afganistan, Uniunea Ofițerilor din Republica Moldova, Asociația veteranilor trupelor de frontieră din Republica Moldova, Uniunea militarilor în rezervă), precum și cercetători în domeniul dreptului constituțional, relațiilor internaționale și securității.

    În opinia participanților, statutul de stat neutru este un factor de consolidare care îi unește pe toți cetățenii, indiferent de convingerile lor politice, iar Republica Moldova, încă de la independență, a dezvoltat în mod tradițional relații de bună vecinătate atât cu Federația Rusă, cât și cu statele Uniunii Europene. O astfel de politică echilibrată a asigurat un progres lent, dar constant.

    Potrivit lui Anatol Plugaru, unii reprezentanți ai „partidului de guvernământ” interpretează în mod inacceptabil conceptul de neutralitate a Moldovei și îl folosesc în scopuri politice.  Și, ignorând principiul neamestecului, amenință să antreneze țara direct într-un conflict armat. Nikolai Makovei, în discursul său a menționat că implicarea Moldovei în conflictul de pe teritoriul Ucrainei amenință să transfere operațiunile de luptă pe teritoriul republicii.

    În pofida faptului că, după cum a remarcat Vladimir Voronin, Moldova nu a reușit să obțină garanții internaționale pentru suveranitatea sa, aceasta ar trebui să fie o prioritate pentru conducerea țării, mai degrabă decât să sprijine deschis Ucraina împotriva Rusiei.

    La rândul său, Piotr Lucinski a declarat că respectarea legii, și anume a articolului 11 din Constituție privind statutul de neutralitate permanentă a statului, este obligatorie pentru toate autoritățile. Și nu pot exista excepții nici pentru președinte, nici pentru Parlament.

    Participanții la masa rotundă au criticat eforturile conducerii moldovenești de a dezvolta cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică.  Astfel de decizii nu găsesc susținere în societatea moldovenească, deoarece majoritatea cetățenilor moldoveni sunt încă împotriva apropierii Moldovei de blocul NATO. În opinia doctorului în istorie Anatolie Dubrovski, dar și a deputatului Oleg Reidman, incapacitatea conducerii Republicii Moldova de a rezolva problemele sociale și economice ale propriilor cetățeni este o dovadă a unei crize politice acute, care stă la baza neîncrederii societății moldovenești în parlament. Motivul este evident – deciziile luate de fracțiunea parlamentară majoritară a PAS sunt în contradicție cu opinia majorității cetățenilor.  Potrivit ultimelor sondaje de opinie, 65% dintre moldoveni consideră că Moldova se îndreaptă într-o direcție greșită.

    La final, participanții au adoptat o rezoluție în care au declarat că menținerea păcii și a acordului civil reprezintă baza dezvoltării Republicii Moldova. Sarcina comună a tuturor cetățenilor este de a apăra neutralitatea ca o garanție a păcii și stabilității, precum și de a preveni ca țara să fie târâtă în continuare într-un conflict armat pe teritoriul ucrainean.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleMisterul agendei lui Putin: De ce a anulat toate evenimentele live
    Next Article Stadioanele de fotbal de pe teritoriul a șapte instituții preuniversitare din capitală vor fi reconstruite

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Președinta Maia Sandu, în vizită la Varșovia pentru discuții privind aderarea Moldovei la UE

    8 iulie 2025

    Diaspora moldovenească se mobilizează: sute de cetățeni înregistrați pentru vot

    7 iulie 2025

    Ion Chicu în vizită la Crasnoarmeiscoe și Țalăiești: Priorități pentru comunitate

    7 iulie 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    Încă un partid intră în cursa pentru parlamentare

    11 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Protest matinal la sediul PAS. „Inima Moldovei”: Există o singură cale – înlăturarea grupării „galbene” de la putere!

    11 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Leonid Agutin, Liusea Cebotina, Ionel Istrati, Camelia Melnic și formația “Lume”, pe 15 iulei, în Piața Marii Adunări Naționale la cel de-al doilea concert al Festivalului Absolvenților 2025!

    10 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Dodon, Vlah și Tarlev – din nou în Rusia. Discuții despre gazele rusești, după alegeri

    10 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Primarul capitalei reacționează la decizia interdicției: „Sunt la muncă, așa cum am promis”

    10 iulie 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.