Kremlinul sporește șantajul economic, energetic, sugerând că în acest fel se poate opri tranzitul sau furnizarea de gaze către regiunea transnistreană. Este opinia ministrului de externe Mihai Popșoi. Potrivit demnitarului, sistarea tranzitului este decizia legală a Ucrainei, dar sunt alte modalități de a furniza gaze celor două maluri ale Nistrului, a declarat vicepremierul Popșoi într-un interviu pentru „Vocea Americii”.
„Am mai văzut șantaj energetic. Am putut să ne descurcăm. Astăzi, desigur, aceasta este o altă componentă a războiului hibrid pe care Kremlinul îl poartă în regiune. Lucrăm foarte mult cu partenerii din Europa și Statele Unite pentru a contracara șantajul energetic”, susține ministrul de externe.
Potrivit lui Mihai Popșoi, Kremlinul înțelege că Moldova a făcut o alegere geopolitică pro-europeană pe termen lung, de aceea actorii pro-ruși încearcă să submineze acest parcurs.
„Cetățenii Moldovei înțeleg ce este în joc. Cel puțin asta am văzut la referendum și la alegerile prezidențiale. Am văzut încercările Kremlinului de a interveni, de a influența și de a schimba situația sau de a mitui alegătorii”, declară vicepremierul.
Potrivit lui Mihai Popșoi, Kremlinul va încerca, la alegerile parlamentare, să-și dubleze eforturile și va continua să manipuleze cetățenii Moldovei. Este necesară transparența, „mai ales în aceste zile, când Republica Moldova are cea mai mare inflație din Europa, iar dronele și rachetele ne zboară deasupra capetelor”.
„Ei bine, este greu de înțeles ce gândesc oamenii de la Kremlin, dar este clar că ei văd lumea ca „scop ochit, scop lovit”. Cred că accederea Moldovei în Uniunea Europeană le va prejudicia cumva interesele. Opinia Kremlinului, din punctul nostru de vedere, nu este atât de importantă. Au propria lor țară pe care să se concentreze. Moldova este o țară pașnică și vrea să aibă relații bune cu toată lumea”, a declarat Mihai Popșoi.
Vicepremierul a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău vor susține în continuare Ucraina și a accentuat că aproape 100.000 de refugiați, majoritatea femei și copii, au acces deplin la educație, asistență medicală și pe piața muncii din Moldova.