Moldova continuă să observe tot felul de declarații din partea Moscovei, în ultimele luni, care nu sunt de fiecare dată adecvate iar uneori desconsideră suveranitatea țării. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, în cadrul unei intervenții în format video, la Forumul Strategic din oraşul sloven Bled, scrie Ziarul de Gardă.
„Propaganda a fost o problemă mare pentru R. Moldova pentru o perioadă foarte îndelungată. Sunt oamenii care încă nu înțeleg realitatea, deși acest război schimbă situația”, a spus președinta.
De asemenea, șefa statului a menționat că Moldova are o dependență acută cu privire la energie.
„Cu toții ar trebui să ne învățăm lecțiile în legătură cu energia. R. Moldova și-a învățat cu siguranță lecția și încercăm să lucrăm pentru diversificarea surselor, dar nu este un lucru ușor de făcut rapid. În mod special într-o astfel de piață, cu prețuri atât de mari”, a declarat Sandu.
Proiectele care au demarat vor arăta rezultate abia în câțiva ani, potrivit președintei, dar între timp „este extrem de dificil, lucru care face R. Moldova vulnerabilă”.
Maia Sandu a spus că situația energetică este utilizată de „forțele politice pro-ruse pentru a destabiliza țara”.
„Ne-a bucurat anunțul UE privind crearea unei platforme pentru a procurarea colectivă a gazelor naturale, dar încă trebuie să devină operațională. Iar întrebarea este despre prețuri, pentru că astăzi R. Moldova plătește de zece ori mai mult decât acum un an și jumătate. Astfel de majorări ale prețurilor au implicații dramatice și oricât nu și-ar dori statul să sprijine populația, nu ar putea compensa toate aceste creșteri”, a comunicat Sandu.
Șefa statului a mai afirmat că statele ar trebui să decidă cum vor acționa imediat pentru a se asigura că „războiul energetic” nu va deteriora democrațiile.
În luna mai, purtătoarea cu cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a îndemnat autoritățile moldovenești să se abțină de la acțiuni care dăunează relațiilor moldo-ruse. Oficiala s-a referit în mod special la interzicerea posturilor TV rusești în R. Moldova și la sistarea sistarea recepționării tuturor trimiterilor poștale spre Federația Rusă.
În august, Rusia a denunțat „degradarea” presei din Moldova și a făcut apel la autoritățile de la Chișinău să-și revizuiască politica în raport cu drepturile și libertățile populației care locuiește în Republica Moldova.
Tot în august, deputatul Dumei de Stat din Rusia, Anatolii Vasserman, a admis că în cazul victoriei Federației Ruse în războiul din Ucraina, în locul statului ucrainean va fi creat districtul federal Novorosiisk și unitățile teritoriale de Sud-Vest. Oficialul rus a spus că în Novorosiisk va intra „cu siguranță” Tiraspolul și poate și Chișinăul. Ultimul aspect, potrivit deputatului rus, îl vor decide locuitorii Moldovei.