În an electoral unii au memorie scurtă și se fac că nu văd ce proiecte realizează primăria Chișinău. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban. Edilul spune că cei care au ieșit ieri să critice că Primăria Chișinău nu întreprinde nimic în modernizarea și revitalizarea Râului Bîc, aduce aminte că unii au participat și la prezentarea Studiului de fezabilitate „Reabilitarea râului Bîc și protecție contra inundațiilor”.
„Prezentarea a avut loc nu demult, în luna iulie 2022 cu mai mulți experți și cu participarea consilierilor CMC, iar invitația și prezentarea a fost publică pentru toată lumea. Am abordat subiectul în mod profesionist, fără acțiuni populiste.
Studiul de fezabilitate a fost realizat la solicitarea Primăriei Chișinău, de către WS Atkins International Limited (cu sediul în Marea Britanie) și BCI Moldova, cu suportul financiar BERD.
Drept urmare, a fost elaborat un program de investiții prioritare („PIP”) cu evaluarea beneficiilor, riscurilor, a impactului de mediu și social care stă la bază Acordului de împrumut. Invităm toți consilierii municipali cu aceiași ardoare să voteze Proiectul de decizie pentru aprobarea finanțării acestui proiect unic pentru oraș și țară.
Aduc aminte că am început curățarea râului Bîc pentru prima dată în istorie, deoarece era într-o stare deplorabilă”, a declarat Ceban.
Edilul afirmă că și-a propus propus curățarea și betonarea malurilor râului pe porțiunea centrală de la str. M.Viteazul la str. Feredeului pe o lungime de aprope 3 km, se lucrează și în prezent.
„Nu este un proiect simplu, acesta presupune mari resurse financiare, iată de ce am mers pe un proiect amplu.
Aduc aminte: În anul 2022 Primăria mun. Chișinău a agreat cu BERD finanțarea unui studiu de fezabilitate care a fost elaborat pentru a putea cuantifica financiar și a identifica spectrul de măsuri necesare pentru un proiect de reabilitare cuprinzătoare a râului Bîc, combinat cu măsuri anti-inundație în zona orașului Chișinău. Zona de studiu a cuprins porțiunea de la barajul Vatra până la strada Lunca Bîcului pentru avea o înțelegere mai clară pentru potențialele investiții.
Planul de investiții prioritare în primul an include:
– Consolidarea capacităților instituționale, studii topografice și ale activelor existente, perfecționarea modelului hidraulic, gestionarea digitală a activelor (Partea 1), achiziționarea de echipamente pentru curățarea rețelei de drenaj și programul de curățare, instalarea supapelor cu clapetă, toate lucrările de proiectare.
Planul de investiții prioritare în anul 2 include:
– Reabilitarea inițială a rețelei de drenaj și reprofilarea canalului râului pentru 7,6 km de porțiune urbană.
Reprofilarea canalului râului într-un mod natural oferă oportunitatea suplimentară de a crea un spațiu social în care oamenii să poată folosi râul pentru activități recreative.
Un model integrat al bazinului de recepție (care combină canalizarea, apele de suprafață și modelarea fluvială îmbunătățită) va prezenta situația clară a problemelor curente, identificând adâncimea și frecvența inundațiilor.
Costul estimativ al proiectului este de 21,1 milioane EUR.
Astfel de proiecte mari nu pot fi realizate doar din bugetul municipal, iată de ce am găsit soluții pe care le vom prezenta în curând în ședința CMC și vom vedea decizia aleșilor locali”, a punctat primarul.
Ceban spune că oamenii își doresc astfel de proiecte, iar pentru realizarea lor este nevoie de implicarea tuturor.
„Orice proiect pentru a fi materializat are nevoie de o viziune clară, cu un plan de investiții prioritare de lungă durată”, a conchis edilul.