Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Belarușii încep să voteze anticipat la alegerile prezidențiale
    GEOPOLITICA

    Belarușii încep să voteze anticipat la alegerile prezidențiale

    21 ianuarie 2025Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Belaruşii încep să voteze marţi în avans la alegerile prezidenţiale din 26 ianuarie, în care actualul preşedinte Alexksandr Lukaşenko, liderul european aflat de cel mai mult timp la putere, candidează pentru a obţine al şaptelea mandat în fruntea ţării.

    Secţiile de votare pentru votul anticipat, care va dura până sâmbătă, se vor deschide la ora locală 12:00 şi se vor închide la ora 19:00, informează EFE, potrivit Agerpres.

    Aproximativ şapte milioane de belaruşi sunt chemaţi la urne pentru a alege şeful statului dintre cinci candidaţi, dintre care doar unul poate fi considerat critic faţă de autorităţile actuale.

    Conform sondajelor oficiale, 82,5% dintre belaruşi sunt dispuşi să voteze pentru Lukaşenko, aflat la putere din 1994. Un procent de 2,9% ar sprijini un alt candidat, 7,9% ar vota împotriva tuturor – opţiune prevăzută de legislaţia electorală -, iar 6,7% nu ar participa la alegeri.

    Opoziţia din exil le-a cerut susţinătorilor să voteze împotrivă deoarece consideră că în Belarus nu pot fi organizate alegerile democratice libere.

    La scrutinul prezidenţial mai participă liderul comunist Serghei Sirankov, liderul Partidului Republican, Aleksandr Jizhniak, fiul unui politician cunoscut, Oleg Gaidukevici, şi avocata Anna Kanopatskaia, care a mai participat la un scrutin, în urmă cu cinci ani.

    În timp ce primii trei sunt consideraţi candidaţi doar de faţadă, Kanopatskaia i-a cerut lui Lukaşenko să cedeze puterea şi pledează pentru reformarea modelului autoritar actual şi pentru un sistem care să permită libertatea de exprimare şi să susţină proprietatea privată, solicitând în acelaşi timp eliberarea prizonierilor politici.

    Autorităţile electorale au interzis fotografierea buletinelor de vot, metodă ce a făcut posibilă confirmarea falsificării rezultatelor la alegerile prezidenţiale din 2020 care au provocat cele mai mari proteste antiguvernamentale din istoria fostei republici sovietice.

    Din acest motiv, sute de mii de oameni, printre care mulţi activişti din opoziţie, au plecat în exil şi nu îşi vor putea exercita dreptul de vot întrucât autorităţile nu au înfiinţat secţii de votare în străinătate, invocând motive de securitate.

    Puterile occidentale şi organizaţiile pentru drepturile omului îl acuză pe Lukaşenko de faptul că a lansat o campanie brutală de represiune din august 2020 în urma căreia au ajuns în închisoare mii de persoane, dintre care peste o mie sunt considerate prizonieri politici.

    Aleksandr Lukaşenko (70 de ani) a graţiat 250 de persoane de la jumătatea anului trecut în încercarea, potrivit presei independente, de a normaliza relaţiile cu Occidentul, care nu-l recunoaşte drept preşedinte legitim.

    Duminică, preşedintele rus Vladimir Putin i-a urat noroc omologului său din Belarus înainte de alegeri. El l-a sunat pe Lukaşenko cu ocazia sărbătorii Bobotezei, o conversaţie în care „liderii şi-au confirmat angajamentul reciproc de a consolida în continuare alianţa şi parteneriatul strategic dintre cele două ţări”, a informat Kremlinul.

    Rusia i-a oferit un ajutor preţios lui Lukaşenko după izbucnirea protestelor opoziţiei din 2020, a condamnat demonstraţiile, a acordat un împrumut Minskului şi şi-a exprimat disponibilitatea de a desfăşura forţe ruse pentru a restabili ordinea constituţională.

    La schimb, Lukaşenko a permis accesul trupelor ruse pe teritoriul său pentru ca acestea să poată invada Ucraina în februarie 2022 şi a cerut apoi desfăşurarea de arme nucleare tactice într-o ţară care se învecinează cu trei state membre NATO – Polonia, Letonia şi Lituania.

    Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleRusia a trecut la recrutarea femeilor în unitățile militare de voluntari
    Next Article Sandu l-a felicitat pe Trump: R. Moldova prețuiește relația cu SUA

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Cehia introduce pedeapsa cu închisoare pentru propaganda comunismului

    18 iulie 2025

    UE a adoptat cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

    18 iulie 2025

    Coreea de Nord acuză Japonia că se pregătește de război

    18 iulie 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA a vizitat Primăria Chișinău

    18 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Tiraspolul a stabilit data „alegerilor prezidențiale”

    18 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Platforma DA: Formațiunea se alătură listei PAS pentru scrutinul parlamentar

    18 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Furtună acuză: Grosu promovează un Parlament „sovietic” cu exemplele Anastasia Nichita și Nicolae Botgros

    18 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Nina Cereteu, primar din partea Partidului Nostru: Drochia – un exemplu de dezvoltare durabilă și responsabilitate climatică

    18 iulie 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.