Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse, dezbate o cerere adresată președintelui Vladimir Putin pentru recunoaștea republicilor separatiste pro-ruse din Ucraina, a anunțat vineri președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, în plină criză în jurul acestei țări prooccidentale vecine Rusiei, informează AFP, citată de Agerpres.
Deputații din Partidul Comunist rus au înaintat săptămâna aceasta un proiect de text prin care îl îndeamnă pe Vladimir Putin să recunoască independența republicilor populare autoproclamate Donețk (DNR) și Lugansk (LNR), din estul Ucrainei, și unde luptă din 2014 forțele ucrainene.
„Aceasta este o problemă foarte importantă”, a comentat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, pe mesageria Telegram.
Sunt prevăzute discuții cu reprezentanții diferitelor partide din camera inferioară începând de săptămâna viitoare, însă, potrivit lui Volodin, toate formațiunile politice sunt favorabile proiectului.
Această declarație intervine în condițiile în care miniștrii de externe rus și american, Serghei Lavrov și Antony Blinken, urmează să aibă vineri o întrevedere la Geneva asupra crizei ucrainene, Washingtonul suspectând Moscova că vrea să întreprindă o invazie în Ucraina.
Războiul din estul Ucrainei, care s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morți, a izbucnit în primăvara lui 2014, după o revoluție prooccidentală la Kiev și anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova.
Reglementarea politică a conflictului, prevăzută prin acordurile de la Minsk din 2015, se află într-un punct mort. Rusia, în pofida faptului că neagă acest lucru, este considerată susținătoarea militară și financiară a separatiștilor din Ucraina.
Chiar dacă Moscova neagă orice intenție de invazie, Kremlinul insistă asupra unor garanții scrise pentru securitatea sa, inclusiv privind garanția că NATO nu se va mai extinde.
În context, Viaceslav Volodin a acuzat NATO că vrea să „ocupe Ucraina” și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de încălcarea procesului de pace. „Și una și alta pot duce la o tragedie, noi nu trebuie să permitem aceasta”, a spus el.
În 2008, Rusia a recunoscut independența a două republici separatiste de pe teritoriul georgian, Abhazia și Osetia de Sud. Ea a făcut acest lucru în urma unui scurt război cu Georgia, fostă republică sovietică ce dorește să adere la NATO.