SUA ar putea acorda „în secret” Ucrainei permisiunea de a folosi arme americane pentru a lovi Rusia, iar semnalele pe canalele militare ar fi suficiente. Declarația a fost făcută de deputatul ucrainean Egor Cernev, vicepreședintele Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, în cadrul unei emisiuni televizate.
„Principalul lucru pentru noi este rezultatul, nu procesul, așa cum va fi anunțat. Am vorbit despre asta în SUA: „Dacă vrei, poți să spui public, dacă nu, acordă permisiunea în privat prin diverse canale”. Avem multe canale de interacțiune”, a declarat deputatul.
Cernev, care este și șeful delegației permanente a Ucrainei la NATO, a menționat că armata ucraineană a înaintat o cerere de permisiunea de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei. Potrivit parlamentarului, Statele Unite pot acorda permisiunea corespunzătoare prin canale militare, care s-ar putea să nu fie publică.
„Dacă armata noastră primește o astfel de permisiune prin canalele militare, aceasta va fi absolut suficientă, nu este nevoie să o proclamăm în The New York Times, CNN sau BBC. Prin urmare, acest scenariu este absolut posibil”, a spus Cernev.
Între timp, cei de la Washington Post scriu că Statele Unite nu impun restricții privind utilizarea de către Ucraina a echipamentelor de apărare aeriană furnizate de SUA pentru a elimina rachetele sau avioanele de luptă rusești deasupra teritoriului Rusiei „dacă acestea reprezintă o amenințare pentru Ucraina”.
Unii oficiali de rang înalt susțin o astfel de mișcare, inclusiv secretarul de stat Anthony Blinken, care l-a îndemnat pe președintele Biden să accepte ridicarea restricțiilor. Potrivit publicației, Casa Albă are în vedere o astfel de propunere, dar încă nu a fost luată nicio măsură.
Publicația citează o declarație a secretarului de stat american Anthony Blinken la o conferință de presă la Chișinău, în care a spus că Statele Unite „nu încurajează și nu permit lovituri în afara Ucrainei, dar Ucraina trebuie să ia propriile decizii cu privire la cel mai bun mod de a se apăra eficient.”
Blinken a adăugat că Statele Unite s-au „adaptat și ajustat” la condițiile în schimbare de pe câmpul de luptă și că, pe măsură ce Rusia folosește noi tactici de agresiune și escaladare, el a asigurat că Washingtonul „va continua să facă acest lucru”.
„Adaptarea și ajustare înseamnă doar asta”, a răspuns el ulterior la întrebarea dacă asta înseamnă înseamnă că Statele Unite ar putea sprijini atacurile ucrainene cu arme americane pe teritoriul Rusiei.
De la începutul invaziei armatei ruse pe teritoriul regiunii Harkov la începutul lunii mai și de la o serie de atacuri sângeroase ale rușilor asupra orașului, Kiev a început negocierile cu țările UE și Statele Unite pentru a obține permisiunea de a lovi teritoriul Federației Ruse pentru a distruge avioanele și lansatoarele de rachete ale Rusiei.
Dar, potrivit Washington Post, SUA s-au îngrijorat de recentele atacuri ale Ucrainei asupra infrastructurii nucleare a Rusiei, deoarece ar putea „periculos să tulbure” Moscova într-un moment în care Casa Albă ia în considerare ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor furnizate de SUA în atacurile transfrontaliere.
Forțele guvernului de la Kiev au lovit stația radar Armavir din localitatea Gluboki, în regiunea Krasnodar, pe 23 mai, distrugând instalația de ultimă generație, care oferă apărare aeriană convențională și face parte din sistemul de avertizare nucleară al Moscovei.
O altă dronă, care a vizat o stație radar de lângă Orsk, în regiunea Orenburg din Rusia, de-a lungul graniței de nord a Kazahstanului, a zburat peste 1.800 km, realizând una dintre cele mai profunde încercări de a lovi teritoriul rus. Oficialul ucrainean a refuzat să informeze WP dacă lovitura din 26 mai a provocat vreun prejudiciu.
„Aceste site-uri nu au fost implicate în sprijinirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus un oficial american.
„Dar sunt locații sensibile, deoarece Rusia ar putea percepe că sunt vizate capacitățile sale strategice de descurajare, ceea ce ar putea submina capacitatea Rusiei de a menține descurajarea nucleară împotriva Statelor Unite”.
Un oficial ucrainean familiarizat cu problema a declarat că Rusia a folosit stații radar pentru a monitoriza activitatea armatei ucrainene, inclusiv utilizarea de către Kiev a armelor aeriene, cum ar fi drone și rachete.
Washington Post a subliniat că unii analiști au fost nedumeriți de alegerea țintelor: în timp ce Krasnodar este suficient de aproape de Ucraina pentru a urmări rachete și drone, stația radar de lângă Orsk este concentrată pe Orientul Mijlociu și China.