Haștagul „RussiaIsATerroristState„ (Rusia e un stat terorist) este folosit zilnic de sute de oameni pe rețelele de socializare, inclusiv de responsabili ucraineni și occidentali.
Totuși nu prea mulți știu că și cel care a lansat această campanie virală, în 2022, este influencerul ucrainean Igor Lacenkov.
În ajunul declanșării războiului, Lacenkov, în vârstă de 24 de ani, a fondat canalul de Telegram „Lacen Pise” (Lacen scrie) unde a început să urce cele mai noi știri despre amenințarea invaziei ruse, însoțite de propriile comentarii.
Acum, canalul influencerului are aproape 1,5 milioane de urmăritori.
Prioritatea mea a fost întotdeauna interesele țării”, a declarat el într-un interviu acordat publicației „Kyiv Independent”.
„Știam că Rusia era statul agresor și că revoluția (Demnității, 2013) a fost unul dintre momentele cruciale care ne-a ajutat să devenim o țară liberă, în loc să urmăm calea Rusiei”, spune el, subliniind că a avut însă o credință problematică pe care războiul i-a spulberat-o, și anume că rușii cu vederi liberale, opoziția rusă, precum și cei împotriva anexării peninsulei Crimeea sunt cei „buni”
Telegram, fondat de un antreprenor rus, pe care Rusia a încercat să-l interzică și despre care serviciile ucrainene au declarat recent că este o amenințare de securitate, este o sursă de știri pentru ambele beligerante.
În opinia lui Lacenkov, care a studiat dreptul în orașul natal Dnipro, este util în calitate de unealtă de combatere a propagandei ruse și „trebuie mai degrabă utilizat decât restricționat.”
Influencerul ucrainean și-a folosit vocea și pentru a „da un exemplu” referitor la influența atenției publice și a puterii societății în cazul răsunător de corupție în care omul de afaceri Igor Hrinkevici este suspectat că a furnizat armatei ucrainene echipamente de slabă calitate în valoare de 1,2 miliarde de grivne.
„Voiau să mă plătească să uit de ei”, a spus el.
Echipa lui Lacenkov a lansat pe Twitter, în prezent X. haștagul „RussiaIsATerroristState” (scrise cu litere roșii pe fundal negru) după atacul brutal cu rachete al Rusiei asupra Kievului, pe 26 iunie 2022.
A fost motivul pentru care a primit o invitație în Parlamentul European la decernarea premiului Saharov cetățenilor ucraineni, în decembrie 2022.
Cât despre misiunea lui, el spune că „nu ne implicăm în politică. Suntem independenți […] Urmărim problemele din țară. Abordăm întrebări importante. Dacă cineva ne cere ajutorul, îl oferim.”
De la lansarea sa, canalul său a contribuit la strângerea a peste 51 de milioane de dolari pentru echipamente pentru soldații din prima linie.
Anul trecut, armata ucraineană a dezvăluit că, împreună cu partenerul său „Come Back Alive” (cel mai mare trust civil de strângere de fonduri pentru armată), Lacenkov a obținut 5,8 milioane de dolari (230 milioane de grivne) pentru drona de atac Beaver, de producție ucraineană, cu o rază de 800 de kilometri.
Aceste drone au provocat pagube în valoare de peste 900 de milioane de dolari Rusiei în primele opt luni ale anului 2023, potrivit lui Lacenkov.
„Mulți dintre prietenii mei luptă în continuare. Gândul că nu știu ce se va întâmpla (cu ei) mâine mă afectează foarte mult”, a spus el pentru Kyiv Independent.
Pentru a sprijini armata ucraineană dincolo de ajutorul material, Lacenkov a lansat recent un canal YouTube unde urcă interviuri cu soldați. Totodată, el are în plan să ajute un prieten să construiască un memorial pentru militarii ucraineni căzuți la datorie.
„Nimic nu te separă de cei care au fost deja uciși de Rusia. Nu ai nicio garanție că mâine Rusia nu te va ucide, așa cum a ucis deja sute de mii de ucraineni…Acum s-a ajuns la stadiul în care ori îi omorâm noi, ori ne vor omorî ei pe noi”, spune el pentru publicația citată.