„Dacă e o problemă pentru Republica Moldova, e o problemă și pentru România.” Așa a comentat generalul român în rezervă, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS), Marius Crăciun, declarațiile opozantului transnistrean Ghenadie Ciorba, precum că la congresul așa-zișilor deputați din Transnistria ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.
Generalul a atras atenția asupra faptului că acum doi ani, la începutul invaziei în Ucraina, Administrația Prezidențială din Minsk a publicat imagini video cu o hartă cu săgeți îndreptate inclusiv către R. Moldova.
„Este clar că e o țintă, e un obiectiv. Transnistria este un obiectiv. Însă ceea ce vedem acum – anunțurile care se fac, declarațiile politice – este parte din strategia războiului hibrid înainte de perioada electorală extrem de importantă din Europa, prin care Putin își flexează mușchii și arată Europei că are un rol important de jucat. Este clar că deputatul acesta transnistrean a primit mutarea în plic de la Moscova. I s-a spus clar ce să spună, cum să spună”, a spus el.
Marius Crăciun susține, totuși, că aceste amenințări nu trebuie ignorate.
„Din păcate, trebuie să luăm în considerare, la modul foarte serios, aceste amenințări. Pentru Republica Moldova este o mare problemă și, dacă este o problemă pentru Republica Moldova, este o problemă mare și pentru România. Sper ca reprezentanții clasei politice de la noi ia în considerare foarte serios toate aceste amenințări din punct de vedere militar”, a adăugat el.
Generalul a precizat că la ora actuală, însă, Transnistria este în afara razei de acțiune posibile a rușilor.
„Există o porțiune importantă pe teritoriul Ucrainei (în zona sudică, n.r.) pe care rușii trebuie mai întâi să o cucerească pentru a ajunge în Transnistria. Deci, deocamdată sunt doar declarații politice. Însă pentru a evalua precis toate pericolele, este important ca noi, românii, să înțelegem că avem un agresor la graniță și trebuie să ne luăm toate măsurile să ne pregătim”, a declarat fostul comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale din România.
Generalul (r.) Marius Crăciun a amintit că rușii nu sunt la prima încercare de a destabiliza Republica Moldova.
„Nu le convine absolut deloc guvernarea Maiei Sandu, nu le convine absolut deloc dorința moldovenilor de a face parte din comunitatea europeană. Sunt și aici câteva soluții pe care clasa politică trebuie să le identifice, și de la ei și poate și de la noi. Însă cert este că Republica Moldova trebuie să continue pe calea europeană, să își dezvolte economia, să-și dezvolte și mai mult armata, care nu este în cei mai buni parametri acum, cum nu este nici a noastră cei mai buni parametri acum. Însă noi suntem în NATO și în Uniunea Europeană, spre deosebire de Republica Moldova”, a conchis el.
Amintim că autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană au anunțat organizarea unui congres „al aleșilor locali de toate nivelurile”, la 28 februarie, la Tiraspol, unde urmează să discute „situația social-economică și politică complicată” din regiune, după intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Vamal de la 1 ianuarie curent, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxe în bugetul Republicii Moldova.