Anul trecut Guvernul a avut la dispoziţie, pentru diverse cheltuieli neprevăzute, mijloace financiare în sumă de circa 1,14 miliarde de lei în fondurile de rezervă și intervenție din bugetul de stat.
Din aceste fonduri însă Executivul a reuşit să cheltuie doar circa 737 milioane de lei: peste 402 milioane de lei – din fondul de rezervă şi 335,1 milioane de lei – din fondul de intervenţie, arată datele Ministerului Finanţelor.
Unde au mers banii din Fondul de rezervă: fermieri, păcură şi alte
Datele Ministerului Finanţelor arată că în 12 luni ale anului 2023, din fondul de rezervă al Guvernului au fost repartizate conform hotărârilor și dispozițiilor circa 404,4 milioane lei, dar au fost cheltuite în final ceva mai mult de 402 milioane lei.
Aproape 200 milioane lei, adică circa jumătate din suma finanţată a fost direcţionată pentru acordarea ajutorului fermierilor afectați de consecințele crizelor din anul 2022.
O sută de milioane lei a fost destinată pentru completarea rezervelor de stat cu cantitatea de păcură, eliberată cu titlu de deblocare către SA Termoelectrica.
Alte 60,88 milioane lei au fost repartizate Ministerului Afacerilor Interne, la categoria „alte”, fără a fi specificată destinația, iar 15,29 milioane lei – Agenției Proprietății Publice pentru plata auditului datoriilor Moldovagaz față de Gazprom.
Mai mult de 11 milioane lei s-au dus la diverse autorități și întreprinderi, pentru pregătirile de găzduire a celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023. De exemplu, întreprinderea de stat Moldelectrica a cheltuit 5,3 milioane lei pentru pentru procurarea echipamentelor electrice și a serviciilor, necesare asigurării bunei funcționări a rețelelor electrice în perioada Summit-ului.
Calea Ferată a primit circa 3,8 milioane lei pentru asigurarea cu transport, iar intreprinderile municipale specializate din municipiul Chișinău – peste două milioane lei pentru lucrări de salubrizare și igenizare a spațiilor verzi pe bulevardul Dacia până la intrarea în Sîngera, dar și pentru lucrări de amenajare a drumului de acces către poarta 3 a Aeroportului.
Banii din fondul de intervenţie pentru compensaţii la gaze şi altele
Din fondul de intervenţie Guvernul a alocat în 2023 circa 459,25 milioane lei, dar a cheltuit ceva mai mult de 335 milioane lei.
Cea mai mare sumă repartizată – de 230 milioane lei – a fost pentru compensarea prețului la gazele naturale furnizate consumatorilor non-casnici, din care s-au cheltuit aproape 119 milioane lei.
Aproape 118 milioane lei alocaţi pentru finanţarea unor necesităţi urgente ale autorităţilor publice locale, dar au fost cheltuite doar peste 105 milioane lei.
O sumă de 63,64 milioane lei a fost alocată Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru acordarea despăgubirilor pentru aplicarea acțiunilor de lichidare rapidă a focarului de pestă porcină africană (PPA), înregistrat pe 1 decembrie 2022, în exploatația de creștere a porcilor a companiei Golden Piglet din Șoltănești, raionul Nisporeni.
Pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina au fost repartizate peste 61,65 milioane lei, dar finanțate – aproape 61,35 milioane lei, arată datele Ministerului Finanţelor.
Menţionăm că la finele anului trecut Guvernul a decis redistribuirea unor alocații de 114 milioane lei din fondurile de rezervă și de intervenție, pentru îndeplinirea angajamentelor contractuale asumate pentru proiectele din cadrul Programului Național Satul European.
Potrivit legii bugetului de stat pentru 2024, în fondul de rezervă al Guvernului a fost prevăzută suma de 150 milioane lei (de trei ori şi ceva mai puţin ca în 2023), iar în fondul de intervenție – 250 milioane lei (de două ori şi ceva mai puţin ca în 2023.