După zeci de amânări la Curtea Supremă de Justiție, examinarea recursului fostului vicepreședintele al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Oleg Sternioală, a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată. Sternioală cere anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită. Acesta a depus recurs împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău, care i-a respins cererea. Anticoruptie.md a prezentat imagini exclusive de la domiciliul de lux al familiei Sternioală.
Oleg Sternioală, ex-vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, se judecă de trei ani cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Litigiul a fost pe rolul Curții de Apel Chișinău, care a respins acțiunea în care a cerut anularea hotărârilor CSM cu privire la eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința sa, dar și și a Hotărîrii cu privire la examinarea în ședință închisă a sesizării Procuraturii Generale, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală.
Sternioală a atacat decizia la CSJ, iar pe 14 septembrie 2022 urma să aibă loc prima ședință de examinare a admisibilității recursului. De atunci însă, examinarea a fost reprogramată de zeci de ori, pe parcurs fiind înaintate o acțiune de recuzare și o declarație de abținere. Pe 12 aprilie 2023, s-a decis amânarea examinării recursului pe o perioadă nedeterminată.
Amintim că, în noiembrie 2019, CSM și-a dat acordul ca Oleg Sternioală să fie cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Procurorii declarau că judecătorul și-a procurat imobilul în care locuia cu familia, având o procură de la tatăl său, decedat între timp, iar banii folosiți în această tranzacție ar proveni din surse ilegale. Totodată, conform acuzatorilor, familia Sternioală a raportat venituri oficiale în valoare de 7,08 milioane de lei, dar, concomitent, a achiziționat mai multe bunuri de lux, valoarea estimativă a cărora depășește suma de 13,8 milioane de lei.
La începutul lunii decembrie 2020, Oleg Sernioală a depus cerere de demisie, care a fost acceptată de Consiliul Superior al Magistraturii.
Pe 12 ianuarie, 2020, procurorii au reușit să intre în gospodăia fostului magistrat, pentru a-i evalua bunurile. Acesta a deschis singur porțile, după ce a văzut echipa de intervenție pregătită să pătrundă forțat în gospodăria sa. Cu o zi înainte însă, Sternioală nu le-a permis oamenilor legii accesul în curtea sa.
Oleg Sternioală pledează nevinovat și consideră că procesul penal și învinuirile Procuraturii Anticorupție au avut drept scop înlăturarea sa din sistemul judecătoresc.