Washingtonul încearcă să demonizeze Moscova şi să alimenteze criza din Ucraina cu acuzaţii de crime ruseşti împotriva umanităţii, a declarat duminică ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, citat de Reuters.
„Considerăm că astfel de insinuări sunt o încercare fără precedent de a demoniza Rusia în cadrul războiului hibrid declanşat împotriva noastră”, a afirmat ambasadorul Anatoli Antonov într-o declaraţie postată pe platforma de mesagerie Telegram a Ambasadei ruse la Washington, transmite politics.md cu referire la News.ro.
„Nu există nicio îndoială că scopul unor astfel de atacuri din partea Washingtonului este de a-şi justifica propriile acţiuni pentru a alimenta criza ucraineană”, acuză reprezentantul diplomatic al Rusiei în Statele Unite.
Administraţia Biden a ajuns în mod oficial la concluzia că Rusia a comis „crime împotriva umanităţii” în timpul invaziei sale de aproape un an în Ucraina, a anunţat sâmbătă vicepreşedintele Kamala Harris.
Organizaţiile susţinute de Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) au documentat de la invazie peste 30.000 de incidente ce pot fi calificate drept crime de război, potrivit guvernului american. La rândul lor, oficialii ucraineni au declarat că investighează bombardarea de joi a oraşului Bahmut ca fiind o posibilă crimă de război.
Comisia de anchetă asupra Ucrainei, susţinută de ONU, afirmă, la rândul ei, că a identificat crime de război, dar nu a ajuns încă la concluzia că acestea reprezintă crime împotriva umanităţii.
Vineri se va împlini un an de când Rusia a lansat ceea ce numeşte „o operaţiune militară specială” pentru „denazificarea” şi „demilitarizarea” Ucrainei. Preşedintele Ucrainei şi aliaţii occidentali ai Kievului numesc invazia, a cărei încheiere nu este previzibilă într-un viitor apropiat, drept o acaparare de teren neprovocată şi imperialistă.
Războiul a ucis zeci de mii de oameni, a făcut ca milioane de oameni să-şi părăsească locuinţele şi să se refugieze, a lovit economia globală şi l-a transformat pe liderul rus Vladimir Putin într-un paria în Occident.
În ultimele zile, Kremlinul şi-a intensificat operaţiunile pe o porţiune largă din sudul şi estul Ucrainei, iar o nouă ofensivă majoră este anticipată pe scară largă.
În acest timp, Statele Unite şi aliaţii au furnizat Ucrainei arme din ce în ce mai sofisticate, inclusiv tancuri de luptă moderne, iar liderii occidentali discută în ultimele zile despre mai mult ajutor, în cadrul unei serii de întâlniri în Europa.