Experți
EDITORIAL // O nouă decizie controversată a unei Curți Constituționale suspectată de partizanat
 7 Iulie 2020 13:31  3235
Decizia Curții Constituționale de a nu permite desfășurarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare nu este în sine scandaloasă pentru că urmează o anumită logică constituțională – interdicția expresă din Constituție de a desfășura alegeri parlamentare în ultimele șase luni ale mandatului președintelui, continuitatea structurilor statului, alegerea directă a președintelui.

 Totuși, în alte situații Curtea Constituțională interpreta leagea Supremă în funcție de oportunitatea politică a momentului. Cel mai strălucit exemplu în acest sens este blocarea creditului rusesc atunci cînd Curtea a judecat cazul după principiul ”bobului de sare” și relei credințe, servind în mod clar interesele opoziției parlamentare.

Din această cauză sîntem în drept să suspectăm existența unor interese politice la baza deciziilor Curții chiar și atunci cînd hotărîrea luată se încadrează aparent în normele unei reflecții juridice profesioniste. Curtea recurge opțional la diverse principii de judecare a cazurilor, aplicînd uneori cel al oportunității politice, străin interpretării riguroase a textelor constituționale iar în alte situații – cel al tălmăcirii fidele a Legii Supreme. Or, este evident că o intepretare mai laxă a Constituției ar fi permis o ieșire mai lesnicioasă din criza politică prin organizarea mai timpurie a alegerilor anticipate. Prin decizia luată, însă, Curtea a extins termenul de viață al acestui parlament falit fapt care, indubitabil, favorizează partidele care nu doresc anticipatele – în primul rînd, Platforma DA și formațiunile oligarhice. Decizia Curții extinde perioada de haos politic.

Cu alte cuvinte, Curtea ar fi putut judeca și altfel dar magistrații au optat finalmente în favoarea partidelor mai mici din parlament. Astfel, PAS-ul va fi supus în continuare unor presiuni sporite din partea platformiștilor și grupului Pro Moldova de a vota un guvern al platformei DA pentru a reanima principalele instituții politice cel puțin pînă în primăvara anului viitor. Practic, asta înseamnă că Maia Sandu va fi somată să intre într-o coaliție politică cu oligarhii care îl susțin fățiș pe Năstase. E o opțiune extrem de riscantă pentru Maia Sandu căreia îi vine din ce în ce mai greu să mențină politica de ”nealiniere” pe care o promovează în ultimul timp.

Decizia Curții pune într-o situație dificilă și socialiștii care ar fi preferat probabil să scape de acest parlament nefuncțional cît mai repede cu putință, participînd la alegerile parlamentare din toamnă cu o locomotivă extrem de puternică precum este Igor Dodon, angajat și el în cursa pentru prezidențiale. În cazul păstrării impasului politic, însă, socialiștii și democrații vor trebui să consolideze guvernarea aflată la cheremul unui parlament ostil și subversiv. Guvernul Chicu ar putea să devină în aceste condiții un geamantan fără mâner – incomod de dus dar cu puține șanse de a se descotorosi de el. Socialiștii ar prefera poate ca Maia Sandu să accepte oferta oligarhilor și să se încumete de a pune umărul la schimbarea guvernării pentru a avea mînă liberă să critice alianța proeuropenilor și oligarhilor dar este greu de crezut că Maia Sandu va face acest lucru pînă la prezidențiale.

În aceste împrejurări, strategia socialiștilor și democraților va fi de a taxa opoziția pentru crearea unui climat politic insuportabil care generează crize continui. E un lucru ușor de demonstrat dar această pledoarie se va ciocni de o rezistență acerbă din partea dreptei proeuropene și oligarhilor. La rîndul său, opoziția va face un joc dublu – va reteza atît cît se poate aripile zborului politic al Maiei Sandu și va întîrzia anticipatele pînă la momentul unei multdorite reanimării politice al lui Năstase și a oligarhilor.

Așadar, se prea poate ca decizia Curții Constituționale să fie viciată de interesele ascunse care cu siguranță au stat la baza emiterii ei. Atîta timp cît la cîrma acestei instituții se va afla Domnica Manole, instituția va fi mereu suspectată de partizanat politic în favoarea Platformei DA și grupurilor oligarhice. În același timp, deciziile Curții nu sînt obiect de contestare. Partidele politice vor trebui să găsească răspunsuri pentru situația nouă creată de o Curte jucător.      

 

 __________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion          

Autor:  Cornel Ciurea Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%