Geopolitica
Ucraina cere Curții de la Haga să examineze acuzațiile contra Rusiei
 11 Iunie 2019 18:00  3170
Ucraina a cerut Curții Permanente de Arbitraj de la Haga să-i examineze acuzațiile contra Rusiei de „violare totală” a drepturilor sale în largul Peninsulei Crimeea și încălcarea legislației internaționale în domeniul maritim.

Vorbind astăzi în fața instanței, ministra adjunctă de Externe a Ucrainei, Olena Zerkal, a declarat că obiecțiile Rusiei, care contestă jurisdicția Curții, sunt lipsite de temei legal. Kievul a depus în instanțele internaționale o serie de plângeri contra Moscovei din cauza anexării Crimeii de către Rusia în 2014 și a sprijinului acordat separatiștilor pro-ruși din Donbas într-un conflict care a făcut deja peste 13 mii de morți.

Plângerea de la Curtea de Arbitraj de la Haga a fost depusă în septembrie 2016, Rusia fiind acuzată de încălcarea Convenției ONU despre legislația maritimă și violarea drepturilor Ucrainei în Marea Neagră, Marea Azov și Strâmtoarea Kerci. Audierile preliminare au început pe 10 iunie, când reprezentanții Rusiei au cerut Curții să respingă plângerea pe motiv că s-ar afla în afara jurisdicției sale.

Autor:  Victoria Rusu Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%