În ultimele zile se derulează un atac mediatic virulent, care are drept scop ponegrirea imaginii lui Jason Jay Smart, un politolog american, expert în politica externă și în relațiile cu Rusia și Statele Unite.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Smart scrie că Moscova și-a propus ”uciderea reputației” acestuia și distribuie informații calomnioase prin intermediul unui canal ucrainean local cu conținut dubios. Și asta pentru că expertul a criticat, în nenumărate rânduri, genocidul comis de Rusia în Ucraina, spune Jason Smart,
„De ce m-ar ataca Rusia? Pe lângă faptul că am lucrat cu opoziția rusă împotriva lui Putin timp de 15 ani și că am fost expulzat din Rusia, am spus în interviurile recente că Occidentul trebuie să fie mai dur cu Rusia și că bombardarea și preluarea Moscovei este următorul pas inteligent înainte de a-l spânzura pe Putin pentru crime de război. Din moment ce Rusia știe că am un anumit grad de influență asupra politicii mai multor țări, a avut sens să încerce să mă scoată din ecuație și să mă împiedice să apar la televizor.”
Jason Smart mai vorbește și despre un alt atac distribuit masiv pe canalele ucrainești, care îl acuză că ar fi agent NATO și căuta să îi sugereze președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, să lanseze o invazie în Transnistria.
„Aceste două atacuri sunt complet diferite: unul spune că provoc un război al intereselor ruse, celălalt spune că slujesc Rusia. Totuși, nu contează – scopul unui atac de bună reputație nu este neapărat să te convingă de ceva, ci mai degrabă să te facă să te îndoiești de intențiile cuiva. Îndoiala este mult mai ușor de provocat decât de a convinge o persoană.”
Sociologul ucrainean Alexei Borovski sare în apărarea politologului și spune că „atacurile asupra lui Jason Smart sunt o încercare de a discredita asistența americană către Ucraina oferită prin intermediul acestuia. Mai ales acum că în congresul SUA s-a votat pentru Lend-Lease (o lege care dispune vânzarea, închirierea sau împrumutarea oricărei categorii de mijloace militare tuturor țărilor a căror apărare era socotită vitală pentru apărarea SUA). Mai mult decât atât, Jason nu a lucrat niciodată pentru SeeTarget – el are propria sa companie din 2013”, concluzionează sociologul.
De aceeași părere este și directorul companiei ”Intellect Group”, politologul Ian Lisnevschi. Potrivit lui, Jason Smart este un profesionist care nu va permite niciodată aplicarea tehnologiei militare primitive de care este învinuit.
„Sunt ferm convins că este un fake, iar cei care măcar o dată au lucrat cu Jason, sau chiar în tabere oponente știu acest lucru. El mai degrabă ar accepta o strategie prin care Transnistria și poporul de acolo să dorească unire cu R. Moldova, dar insinuarea de invazie este o aberație departe de stilul lui Jason. Ceea ce ține de colaborarea cu forțele politice pro ruse, acesta are niște principii bine trasate, spre deosebire de noi, ceilalți specialiști în tehnologii politice.”
După o anchetă realizată de jurnaliștii portalului Poilitics.MD nu a fost identificată nicio dovadă a faptului că Jason Jay Smart ar fi lucrat pentru SeeTarget.
De asemenea, Texty.org.ua și-a cerut scuze de la expertul american pe Twitter, declarând că povestea din articolul distribuit de ei nu are nicio bază.