În cadrul emisiunii Punctul pe Azi, de la TVR Moldova, deputatul PAS, Vladimir Bolea a discutat asupra subiectului reformei teritorial administrative şi a declarat că începând cu 2022 acesta va fi pe agenda parlamentară.
„Au fost elaborate şi dezvoltate câteva strategii cu formarea a trei regiuni: nord, centru, sud, cu micşorarea numărului de primării şi majorarea lor. Evident că în 2022 vom vorbi mult despre acest lucru şi se va începe un proces de elaborare a acestei strategii cu implicarea calmului primăriilor şi întregii societăţi. Această reformă e cerută absolut peste tot. Raioanele în sine, pur şi simplu este o temă absolut depăşită. Am fost la nordul R. Moldova şi un preşedinte de raion a spus că raioanele trebuiesc pur şi simplu terminate. Trebuie să aducem cât mai aproape de cetăţean serviciile pe care le acordă statul, prin procesele de digitalizare şi înaltele tehnologii. Trebuie să modernizăm foarte mult primăriile. Reforma trebuie să fie una extrem de amplă şi foarte mult axată pe cetăţean şi interesul lui. Eu cred că va fi micşorat numărul raioanelor, sau excluderea lor, sau formate regiuni.”, a declarat deputatul PAS, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi, de la TVR Moldova.
„În anii guvernului Filip a fost elaborat un proiect foarte serios pe reforma teritorial administrativă. Aceasta nu poate să nu fie legată de un plan de ţară care să arate care vor fi finalităţile acesteia. Reforma nu poate să nu fie legată de demonstrarea şi argumentarea că toate serviciile care erau prestate în centrele raionale vor fi accesibile. Acest lucru trebuie adus către cetăţeni cu argumente că nu va afecta modul de viaţă a oamenilor, dar va îmbunătăţi.”, a adăugat preşedintele interimar PDM Monica Babuc.
Cât despre reforma justiţiei iniţiată de deputaţii PAS, Vladimir Bolea spune: „Reforma începută de ministrul de justiţie Sergiu Litvinenco este la etapa în care CSP-ul a dat aviz pozitiv evaluării domnului procuror general. În Parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrat proiectul de modificare a legii constituţionale în baza căreia deputaţii vor fi lipsiţi de imunitate în cazul încălcării legii pe domeniul penal, asta este ceva foarte pozitiv, un semnal în societate că clasa politică doreşte ca procesul de curăţare să continue. Eu nu ştiu dacă a fost o guvernare mai deschisă şi mai vocală la capitolul cerinţă faţă de popor, faţă de procurori, de judecători să se implice, să fie vocali şi să lucreze.”
„Deseori, lupta cu corupţia a fost întrebuinţată ca bâtă politică şi ideologică. Sper foarte mult ca în Republica Moldova să nu fie repetate aceste greşeli pentru că altfel cei care vor succeda, vor perpetua în acest haos instituţional, război civil interior, atunci când se vorbeşte că cea mai mare problemă a R. Moldova este dezbinarea şi ura care domină societatea noastră, iar în această atmosferă nu poţi construi nimic vizibil şi palpabil pentru cetăţenii Republicii Moldova.”, a conchis Monica Babuc.
Sursa: tvrmoldova.md