Un fost bucătar canadian acuzat că a vândut online „kituri pentru sinucidere” care au dus la moartea a 100 de persoane în mai multe ţări a fost inculpat luni pentru 14 capete de acuzare pentru crimă în legătură cu sinucideri care au avut loc în Canada, relatează AFP.
Noile capete de acuzare formulate împotriva bărbatului în vârstă de 58 de ani în faţa tribunalului din Newmarket, localitate din apropiere de Toronto, se adaugă celor 14 capete de acuzare pe care acesta le are deja pentru „complicitate la sinucidere” şi vizează aceleaşi victime, potrivit unor documente judiciare consultate de AFP. Avocatul său, Matthew Gourlay, a confirmat de asemenea pentru AFP că clientul său a fost „pus sub acuzare pentru 14 noi capete de acuzare pentru crimă de gradul doi”, o infracţiune ce se pedepseşte cu închisoarea pe viaţă în Canada.
Kenneth Law a fost arestat în luna mai pentru că începând cu sfârşitul anului 2020, a vândut pe mai multe site-uri o substanţă folosită ca aditiv alimentar vizând persoane fragile emoţional. Este vorba despre nitrit de sodiu, un conservant alimentar comun care este însă mortal în doze mari. În total, poliţia locală estimează că Kenneth Law a trimis peste 1.200 de pachete în circa patruzeci de ţări.
În Canada, 14 victime cu vârste cuprinse între 16 şi 36 de ani au folosit kiturile sale pentru a-şi pune capăt zilelor. Iar acest număr riscă să crească, potrivit autorităţilor, care au numărat 160 de pachete trimise în toată ţara.
În Marea Britanie, dintre cele 272 de persoane care au cumpărat online aceste produse, 88 au murit, potrivit poliţiei britanice.
Bărbatul, care este arestat, intenţionează să pledeze nevinovat, a declarat în septembrie avocatul său Matthew Gourlay. „Este vorba de o urmărire penală unică”, a spus el, iar acuzaţiile sunt „tulburătoare”. Clientul său este urmărit penal „pentru că a vândut pe piaţă o substanţă legală” care era „până de curând vândută pe Amazon”, a arătat avocatul. „Comportamentul presupus nu intră în sfera de aplicare a acestei infracţiuni”, a declarat el pentru AFP.
Alertate de Interpol, alte câteva ţări au deschis anchete, printre care Noua Zeelandă şi Italia. Autorităţile australiene ar fi lansat, de asemenea, o percheziţie.
La rândul său, Franţa a semnalat în septembrie că a depistat circa treizeci de cumpărători, dar „nu a deschis o anchetă”, considerând că „utilizarea acestui tip de produs nu constituie o infracţiune”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei care are cunoştinţă de acest caz. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Irlanda, care a raportat un „număr mic” de decese, dar nu a deschis o anchetă penală.