Ucraina a anunțat că va înființa „centre de cereale” în Kenya și în alte părți ale Africii pentru a combate insecuritatea alimentară. Biroul președintelui Volodimir Zelenski a anunțat acest plan fără a oferi prea multe detalii, după ce s-a întâlnit cu omologii săi din Kenya și Africa de Sud la Adunarea Generală a ONU de la New York, informează BBC.
În iulie, retragerea Rusiei dintr-o schemă care permitea exportul de alimente din Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la penuria de pe continent. Prețurile globale ale cerealelor au crescut de la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut.
Președintele Zelenski a acuzat Rusia că transformă totul în arme, de la alimente, la energie, marți, la Adunarea Generală a ONU. Zelenski s-a întâlnit la New York cu președintele Kenyei William Ruto și cu Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud. În declarația sa despre întâlnire, Ruto a spus că președintele ucrainean s-a angajat să înființeze un „nod pentru cereale” în orașul de coastă al Kenyei, Mombasa, pentru a ajuta la abordarea penuriei de alimente din Africa de Est. Dar nu a dat mai multe detalii despre ce ar presupune acest lucru sau despre cum vor ajunge grânele acolo.
Africa de Sud, pe de altă parte, și-a menținut o poziție mai neutră. În iunie, președintele Ramaphosa a condus o misiune de pace africană atât în Ucraina, cât și în Rusia.
Ramaphosa a spus că el și președintele ucrainean au discutat „calea de urmat pentru inițiativa de pace”.
Ei au vorbit, de asemenea, despre revigorarea acordului cu cereale, care a dus la exportul de alimente ucrainene prin Marea Neagră. Zelenski i-a spus lui Ramaphosa că Ucraina încearcă să găsească rute alternative pentru a furniza cereale în Africa.
„Câteva nave cu cereale au trecut deja cu succes prin aceste rute, în ciuda situației dificile”, a spus Zelensky. Retragerea Rusiei din schema de cereale împiedică Ucraina să folosească canalul Mării Negre pentru a transporta alimente și alte exporturi către Africa și alte regiuni.
Președintele rus Vladimir Putin a refuzat să reînnoiască schema după expirarea acesteia în iulie. El a spus că Rusia va reînnoi acordul doar dacă țările occidentale ar accepta anumite condiții, care includ ridicarea sancțiunilor economice impuse țării sale.
În iulie, Rusia a oferit cereale gratuite în șase țări africane: Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea.