Președintele R. Moldova, Maia Sandu, cheamă toți cetățenii la Adunarea națională „Moldova Europeană”, care va avea loc la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale.
Inițiativa de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor a fost analizată de către invitații emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova, transmite Știri.md.
Vasile Grădinaru, deputat PAS: „Un discurs foarte emoționant, care atrage atenția la câteva elemente, în primul rând la faptul că președintele R. Moldova va vorbi în numele poporului și va lua decizii doar consultându-se cu acesta, este vorba despre vectorul european, nu vorbim doar despre un partid, doar de o majoritate, dar e vorba de societate. Președinta încearcă să consolideze societatea pentru ceva mai mult decât ne propunem noi să facem în doi ani, patru ani și să ne ajutăm pe noi înșine să facem distincția între două lucruri fundamentale: război și pace.
Avem un model de dezvoltare europeană care înseamnă respectarea drepturilor cetățenilor și a libertăților, avem pace, ajutor constant pentru grădinițe, școli, drumuri și avem altă direcție de dezvoltare unde nu se respectă drepturile omului, unde este totalitarism și unde nu există „ajutor” decât sub formă de rachete, care vin și omoară oameni.
Acest îndemn al președintelui vine pe fundalul că sunt niște proteste plătite și putem oferi societății o alternativă în care să vadă cum oamenii liberi vin și se expun pentru ceea ce ei vor, pentru ceea în ce ei cred, neplătiți, neaduși organizat, liberi să vină să spună încotro mergem și noi ca și politicieni să luăm atitudine și deciziile în strictă concordanță cu voința poporului”.
Ilie Chirtoacă, președintele CRJM: „E un discurs puternic și o miză foarte mare, președintele își ia un angajament foarte mare să valideze toate deciziile făcute, anunțate în ultimul timp, inclusiv cu privire la reforma justiției și din ce înțeleg multe reforme în sectorul justiției solicită și asta o spune toată lumea un consens larg. S-ar putea ca această adunare să fie inclusiv cu acest scop, să arate că există un context larg în acele inițiative din sectorul justiției. Asta e o presupunere. Având în vedere că în ultima perioadă am văzut mai multă rezistență, inclusiv acele proteste despre care se vorbea că sunt plătite și au fost și investigații.
Mie îmi pare o declarație destul de puternică și urmează să vedem cum se materializează ea la 21 mai, cert este că atât partenerii externi, de exemplu Comisia de la Veneția atunci când vine vorba de reforma justiției cere consens larg, consultări, dar văd și o legătură pentru a valida anumite decizii care au fost luate în prezent și o eventuală prezență largă ar însemna un suport pentru aceste reforme”.
Alexandru Tănase, fost preşedinte al Curţii Constituţionale: „Nu suntem în Grecia antică, deciziile nu se iau în piață, deciziile sunt luate de către actorii politici. Ideea consensului este una absolut necesară deși senzația mea este că în zona partidelor politice necontrolate de Federația Rusă nu există note discordante în partea ce ține de procesul de integrare europeană, există o diferență de viziuni, viziuni diferite asupra anumitor probleme, erori care se comit în parcursul european, dar nu există niciun partid necontrolat de Rusia care să opteze pentru o altă soluție decât integrarea în UE – este singura soluție pentru supraviețuirea acestui popor”.
Reamintim că șefa statului, Maia Sandu a anunțat că pe data de 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc Adunarea Națională „Moldova Europeană”.
Știri.md amintește că pe 3 martie 2022, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană – moment care a fost țintit încă din 1994, dar care a oscilat asemenea unei cardiograme, doar că, în acest caz, orice cădere și abatere de la planul inițial erau taxate cu ani de așteptare, de disensiuni politice și pagube pe mai multe planuri.