În ultimii doi ani, Rusia a folosit energia ca armă în toată Europa. Prin aceasta, Kremlinul arată că este un partener lipsit de credibilitate, a declarat senatorul american Chris Coons într-un dialog cu jurnaliștii de la Chișinău. Comentând anunțul Gazpromului privind suspendarea exporturilor de gaz către Republica Moldova, oficialul american a spus că e o ocazie pentru țara noastră să dovedească faptul că nu va tolera ingerințele Rusiei în afacerile sale interne.
Chris Coons: Rusia nu este un partener de încredere
„Ca membru al Comitetului pentru Relații Externe și ca cineva foarte preocupat de circumstanțele de aici, din Moldova, voi spune că acest anunț este foarte descurajator. Arată că Rusia nu este un partener de încredere, un furnizor de energie de încredere. Și, sincer, văd acest lucru ca pe o altă oportunitate pentru Moldova de a arăta că nu va permite Rusiei să influențeze economia și politica sa. În toată Europa, Rusia a folosit energia ca armă în ultimii doi ani. De Crăciun, Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene pentru a încerca să continue atacurile asupra civililor și economiei ucrainene. Pentru mine, faptul că Gazprom a anunțat că oprește gazul către Moldova este doar o încercare de a influența economia și politica Moldovei, și nu într-un mod pozitiv”, a declarat Chris Coons.
Oficialul american s-a referit și la dronele rusești, care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Țara noastră are nevoie de întărirea capacităților de apărare, iar Statele Unite oferă sprijin în acest sens, a remarcat oficialul.
„Cea mai simplă cale de a opri această intervenție nejustificată și nedorită în spațiul aerian al Moldovei ar fi ca Rusia să înceteze atacurile asupra civililor și infrastructurii energetice din Ucraina. Aceste drone nu sunt drone recreative care fac fotografii. Sunt drone de atac, lansate de pe teritoriul rus, care se îndreaptă spre a ataca teritoriul ucrainean. Cred totuși că Moldova merită să aibă capacitatea de a avea ceea ce numim conștientizare a domeniului, radare moderne care să identifice ce se întâmplă și capacitatea de autoapărare. Sunt încântat să aud despre un parteneriat foarte strâns între Garda Națională din Carolina de Nord și armata moldovenească și că am oferit instruire, echipamente și sprijin”, a spus oficialul american.
„Alegerea la parlamentarele de anul viitor este simplă”
În contextul parlamentarelor de anul viitor, Coons a conturat o alegere clară pentru cetățeni.
„În măsura în care Gazprom și Rusia încearcă să tragă Moldova înapoi, dacă aș fi implicat în această campanie – și nu sunt, pentru că sunt un politician american, nu unul moldovean – aș spune că alegerea pentru poporul moldovean la alegerile parlamentare de anul viitor este simplă. Doriți să vă întoarceți în trecut, să fiți mai aproape de Rusia, un partener nesigur care a fost destul de agresiv în această regiune? Sau doriți să alegeți un viitor cu o economie mai modernă, mai multe oportunități economice, mai multă securitate energetică și să vedeți cum veniturile cresc și oamenii se întorc în Moldova, pentru că oportunitățile de aici sunt mai mari? Cred că aceasta este o alegere clară și simplă”, a menționat Coons.
„Republica Moldova – exemplu de curaj”
Republica Moldova are ce învăța din experiențele SUA privind dezinformarea rusească și trebuie să investească mai mult în educația media și contracararea dezinformării.
„În Statele Unite am avut experiența noastră cu dezinformarea rusă. A fost bine documentată în alegerile noastre din 2016. Și cred că există lecții care pot fi învățate din experiențele noastre, dar cred că Moldova este bine poziționată pentru a contracara dezinformarea. Faptul că Moldova este o democrație vibrantă, cu o presă liberă și cu o societate civilă activă, ajută mult. Acest lucru oferă Moldovei un avantaj față de alte țări care sunt mai închise. Dar este important să investiți în educație civică, în educație media și să sprijiniți inițiativele care îi ajută pe oameni să recunoască și să respingă știrile false. Cred că o economie puternică, un sistem juridic echitabil și transparent, și o democrație funcțională sunt cele mai bune răspunsuri la propaganda rusă. Este dificil să lupți împotriva dezinformării, dar adevărul și faptele sunt cele mai puternice arme pe care le avem”, a adăugat senatorul american.
Republica Moldova este un exemplu de curaj și reziliență, a subliniat senatorul american, iar mesajul pe care-l va transmite colegilor săi la revenirea în Statele Unite e că țara noastră are nevoie de ajutor, fie că este vorba de sprijin economic, fie securitate sau alte resurse. „Este în interesul Statelor Unite să sprijine Moldova, nu doar pentru binele regiunii, ci și pentru stabilitatea globală”, a conchis oficialul.